MARKETING

EU izrekla dastičnu kaznu Poljskoj: Varšava mora plaćati milion dolara dnevno

Vrhovni sud Evropske unije izrekao je kaznu Poljskoj prema kojoj mora plaćati milion eura dnevno zbog sudskog spora s blokom.

Poljska će plaćati kaznu zbog nepridržavanja evropske presude o reformi pravosuđa u Varšavi. Današnja odluka Suda dodatno će pogoršati sukob oko vladavine prava u najvećoj istočnoj članici bloka.

“Budući da nije obustavila primjenu odredbi nacionalnog zakonodavstva” koje se odnose na nadležnost Disciplinskog vijeća Vrhovnog suda, “Poljskoj je naloženo da Evropskoj komisiji plaća dnevnu kaznu”, rekao je sud sa sjedištem u Luksemburgu.

Evropska komisija zatražila je kaznu prošlog mjeseca nakon što je Poljska ignorirala zahtjeve suda u julu da odmah suspendira svoj sistem sudske discipline – kojeg kritičari vide kao način da se ušutkaju suci koji ne podržavaju vladajuću državnu stranku Pravo i pravda.

Današnja kazna je nastavak niza brzo eskalirajućih pravnih sporova koji su ponovno pokrenuli raspravu o dugoročnoj političkoj putanji Poljske, odgađajući 23,9 milijardi eura bespovratnih sredstava koje bi zemlja trebala dobiti iz paketa EU za oporavak od pandemije.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo