MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

EU ne priznaje promjene granica bez palestinsko-izraelskog dogovora

Čestitajući Izraelu na formiranju nove vlade, visoki predstavnik EU Josep Borrell podsjetio je Izrael, u svjetlu njegovih planova da anektira okupiranu palestinsku zemlju na Zapadnoj obali, da EU neće priznati bilo kakve nedogovorene promjene granica iz 1967. godine.

“Međunarodno pravo je temeljni stup poretka zasnovanog na međunarodnim pravilima. U tom smislu, EU i njene države članice podsjećaju da neće priznati bilo kakve promjene granica iz 1967. ukoliko ih ne dogovore Izraelci i Palestinci. Dvodržavno rješenje, s Jerusalemom kao budućom prijestonicom obje države, jedini je put da se osigura održivi mir i stabilnost u regiji”, navodi u saopćenju šef evropske diplomatije.

“Snažno apelujemo na Izrael da se suzdrži od svake jednostrane odluke koja bi dovela do aneksije okupiranih palestinskih teritorija i bila bi, kao takva, suprotna međunarodnom pravu”, kazao je.

Borrell je istaknuo da EU primjećuje „s teškom zabrinutošću“ prijedlog izraelske vlade koji je podnesen ne odobrenje parlamentu o aneksiji dijelova okupiranih palestinskih teritorija, kako je i naveo izraelski premijer Benjamin Netanyahu kada je predstavljao plan svoje vlade izraelskom parlamentu, Knessetu, 17. maja, i kako je navedeno u koalicijskom sporazumu potpisanom ranije.

On je ponovio da je po pitanju bliskoistočnog mirovnog procesa, „EU spremna da podrži i organizira nastavak sadržajnih pregovora između dvije strane, o rješenju pitanja konačnog statusa i ostvarenju trajnog i pravednog mira. Mi smo spremni da se odmah angažiramo s novom vladom i sa svim relevantnim faktorima u bliskoistočnom procesu“, rekao je Borrell, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa