MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

EU nije u potpunosti izašla iz energetske krize, produžen plan o smanjenju korištenja plina

Vijeće Evropske Unije jučer je postiglo politički dogovor o prijedlogu da se za godinu dana produži cilj dobrovoljnog smanjenja potrošnje za gasom za 15 posto.

Nova uredba postavlja dobrovoljni čin država članica da smanje potrošnju prirodnog gasa za 15 posto između prvog aprila ove godine i 31. marta 2024. godine, u poređenju sa njihovom prosječnom potrošnjom u periodu od prvog aprila 2017. do 31. marta 2022.

Države članice EU mogu izabrati mjere kojima će smanjiti korištenje plina. Osim toga, države članice su se složile sa izmijenjenim pravilima izvještavanja.

Naime, one će najmanje svaka dva mjeseca izvještavati o ostvarenim uštedama, uz mogućnost ranijeg dostavljanja izvještaja. Ako se proglasi upozorenje EU, oni bi podatke izvještavali svaki mjesec. Države članice mogu, ako to žele, prijaviti pregled potrošnje energije po sektorima.

Podsjećamo, u julu prošle godine je postignut dogovor o smanjenju korištenja plina za 15 posto. Prema tadašnjem dogovoru, moguće mjere uključivale su smanjenje potrošnje gasa u sektoru električne energije, mjere za podsticanje zamjene goriva u industriji, nacionalne kampanje za podizanje svijesti, ciljane obaveze za smanjenje grijanja i hlađenja i tržišne mjere kao što je aukcija između kompanija.

Kako je saopćeno iz kabineta Vijeća Evrope, nova uredba je izuzetna i vanredna mjera, koja važi ograničeno vrijeme a stupit će na snagu prvog aprila kada će biti objavljena u Službenom listu EU.

“EU nije u potpunosti izašla iz energetske krize i Rusija nastavlja da koristi energiju kao oružje. Zemlje članice EU moraju biti solidarne i biti spremne uoči sljedeće zime. Ukupna potrošnja prirodnog gasa u EU pala je za 19,3 posto između augusta 2022. i januara 2023. Smanjenje potražnje za gasom omogućilo nam je da napunimo svoja skladišta, zadržimo cijene i obezbjedimo više zaliha energije. Važno je da nastavimo sa radom i steknemo neovisnost”, saopćila je Ebba Busch, švedska ministrica energetike, poslovanja i industrije.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa