MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

EU za migrante u BiH izdvaja još dva miliona eura

Evropska komisija je danas saopštila da je zbog sve bliže zime i hiljada migranata u Bosni i Hercegovini izdvojila dodatnih dva miliona eura u humanitarnoj pomoći za tu zemlju.

Time je evropska humanitarna pomoć BiH od 2018. dostigla 5,8 miliona eura, navodi se u saopštenju.

“Zima dolazi i povećavamo podršku da bi naši humanitarni partneri mogli da pruže više onima kojima je to najpotrebnije. Pomoć će se fokusirati na hitnu zdravstvenu zaštitu i raspodjelu vreća za spavanje, toplih jakni, hrane i lijekova. Ključno je da vlasti hitno obezbjede dodatne smještaje da bi se osigurali sigurni i dostojni životni uslovi za migrante i izbjeglice u zemlji (BiH)”, rekao je komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides.

Navedeno je da je EU od vlasti BiH tražila prijedloge novih lokacija za smještaj migranata i izbjeglica kao i premještaj ljudi iz prihvatnog centra Vučjak na prikladniju lokaciju.

Prema procjenama, navodi se u saopštenju, u BiH ima između 6.000 i 8.000 migranata i izbjeglica kojima je potrebna pomoć, najvećim dijelom u Unsko-sanskom kantonu. Zbog manjka prostora u prihvatnim centrima, skoro polovina migranata boravi izvan njih, a oko 3.300 je smješteno u pet centara koje finansira EU.

Finansijska pomoć iz EU će biti iskorištena preko agencija UN i nevladinih organizacija koje na terenu već pružaju pomoć migrantima. 

federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa