MARKETING

EU zaprijetila Mađarskoj i dala joj rok od mjesec dana

Evropska komisija je dala rok od mjesec dana Mađarskoj da riješi pitanje vladavine prava prije no što zatraži od zemalja Evrospke unije da suspenduju sredstva koje Budimpešta treba da dobije, javlja Tanjug.

“Mađarska sada ima rok od mjesec dana u okviru kojeg može da dostavi svoje primjedbe i bilo kakve dodatne činjenice, naročito o srazmjernosti mjera koje predviđa Komisija”, navodi se u saopštenju EK-a.

Novi rok je dio procedure EU, nazvane “mehanizam uslovljavanja”, koja je osmišljena da zaštiti finansijske interese bloka od potencijalnog kršenja vladavine prava zemalja članica. Taj mehanizam je odvojen od drugih postupaka vezanih za vladavinu prava koje je EU pokrenula protiv Mađarske.

Zbog zabrinutosti za novac iz budžeta EU, Komisija je u aprilu uvela „mehanizam uslovljavanja” protiv Mađarske. što bi na kraju moglo da dovede do suspenzije isplate 21 milijarde eura Mađarskoj iz kase tog bloka.

Komisija smatra da je novac EU u Mađarskoj u riziku zbog, kako kaže, korupcije koja može biti u formi tendera za projekte koje finansira Brisel, a u kojima učestvuje samo jedan ponuđač, obično povezan sa vladajućom strankom.

Izvršna vlast EU je također zabrinuta za nezavisnosti pravosuđa, medija i nevladinih organizacija u Mađarskoj, dodaje britanska agencija.

Mađarski premijer Viktor Orban je ranije odbacio primjedbe EU i SAD-a u vezi s korupcijom u toj zemlji, ali su najviši mađarski zvaničnici proteklih sedmica rekli da je Budimpešta spremna da sarađuje sa Komisijom na rješavanju problema.

Budimpešta je ove sedmice ponudila da smanji broj javnih tendera na kojima učestvuje samo jedan ponuđač na 15 posto od ukupnog broja. Također je ponudila da donošenje zakona u Mađarskoj učini transparentnijim i inkluzivnijim i da dozvoli sudovima da nalože tužiocima pokretanje spora čak i ako su tužioci odlučili da to ne čine, prenosi Reuters.

IZVOR: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo