MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Evo kako se možete veoma brzo razbuditi bez kafe

Ako ste ovisnik o kofeinu, onda je početak dana nezamisliv bez šoljice dobre jutarnje kafe.

Iako možda nema ništa bolje za razbuđivanje od šoljice mirisne kafe, zbog negativnih simptoma kofeina na organizam možda biste trebali odabrati neki malo zdraviji način.

Naime, prema istraživanju Mayo Clinic, više od četiri šoljice kafe dnevno može izazvati negativne simptome na vaš organizam, poput nesanice i povećanog broja otkucaja srca.

Iz tog razloga, ako ste izabrali kofein za vaš jutarnji budilnik, niste izabrali baš zdrav način da se razbudite.

U nastavku vam otkrivamo nekoliko načina da se lakše i brže razbudite bez kofeina, ali i tokom dana kada se umorite, možete ih primijeniti i konačno izbaciti kofein iz vaše svakodnevnice…

Probudite se uz dobar ritam

Znate onaj osjećaj kad čujete jednu od svojih omiljenih pjesama koje vam uvijek podižu raspoloženje u trenu i prisiljavaju vas na ples? Uvjerite se da su neke od tih pjesama vaš najbolji budilnik. Na ovaj način ćete se najbrže razbuditi i doslovno iskočiti iz kreveta.

Probudite vaš mozak

Kako biste se najbrže razbudili, morate probuditi vaš mozak. To možete veoma brzo postići igrajući neku mozgalicu poput sudoku ili rješavanja ukrštenice.

Prozračite sobu

Ako se želite osjećati budnim, soba u kojoj ćete provesti svoje radno vrijeme ne bi trebala biti previše zagušljiva. Dakle, redovito prozračite prostoriju po nekoliko minuta kako bi prevladavao svježi zrak. U toplim sobama umor će vas svladati mnogo brže i zbog toga ćete se osjećati pospano. Temperatura prostorije u kojoj radite mora biti što je moguće manja.

Izbjegavajte ugljikohidrate

Namirnice bogate ugljikohidratima i šećerom nisu dobre za zdravlje jer uzrokuju velike fluktuacije u razini energije. Da biste to izbjegli, za doručak izaberite namirnice bogate proteinima.

Odmarajte oči

Ako radite za računalom, onda vas sigurno često uhvati umor tokom radnog vremena. Naime, stalnim gledanjem u ekran umarate mozak i očima pa je potrebno pružiti zasluženi odmor. Odmorite oči i odmaknite se od kompjutera za nekoliko minuta.

Hormon sreće ili endorfin će razbuditi vaš mozak, tako da tokom radnog vremena odvojite nekoliko trenutaka i učinite nešto što vas čini sretnim. Bilo da je telefonski razgovor s voljenom osobom, dopisivanje s prijateljima ili gledanje zabavnih fotografija, pronađite aktivnost koja će vas razveseliti i razbuditi vaš um.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa