MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Evropska komisija zahtijeva da Zapadni Balkan uvede vize za građane iz trećih zemalja

Članovi Evropske komisije održali su jučer sastanak na kojem su sumirani rezultati monitoringa bezviznog režima EU sa zemljama Zapadnog Balkana.

Evropska komisija zaključila je da su Albanija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina, poduzele sve mjere kako bi odgovorile na preporuke iz prethodnog izvještaja koji je komisija predložila te da su nastavile da ispunjavaju uslove za liberalizaciju viznog režima.

Međutim, sve države trebaju nastaviti da poduzimaju dalje mjere za rješavanje različitih problema vezanih za borbu protiv organizovanog kriminala, finansijskih prevara i pranja novca, kao i za rješavanje korupcije na visokom nivou i neregularnih migracija.

Kako bi se osiguralo dobro vođeno migracijsko i sigurnosno okruženje te kako bi se spriječili neregularni migracijski tokovi u EU, zemlje moraju osigurati dalje usklađivanje sa viznom politikom EU. To znači da se od, prvenstveno, zemalja Zapadnog Balkana traži ukidanje bezviznog režima za građane koji dolaze iz tzv. trećih zemalja.

Dotične zemlje bi takođe trebale da preduzmu mere kako bi efikasno ukinule opcije za investitorsko državljanstvo ili se suzdržale od sistematskog davanja državljanstva po ulaganju.

“Usklađivanje viza je obavezno. Nezamislivo je i neprihvatljivo da naši partneri iz Zapadnog Balkana imaju bezvizni aranžman sa trećim zemljama, čiji građani koriste pravne praznine kako bi ušli u teritoriju EU”, naglasio je potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

Iz Evropske komisije su pozdravili prethodno datu najavu Srbije da će uskladiti viznu politiku za državljane trećih zemalja.

“Već imamo neki napredak. Srbija već ima neke promjene u viznoj politici u vezi sa Tunisom i Burundijem i najavila je da će učiniti isto za Indiju, te da će isto postupiti sa ostalim trećim zemljama”, naglasila je evropska komesarkaza unutrašnje poslove Ylva Johansson.

Ona navodi kako je činjenica da većina migranata dolazi preko Srbije, ali da “sve zemlje regiona imaju praznine kada je u pitanju vizna politika”.

Podsjetit ćemo, zbog sve većeg problema sa dolaskom migranata te jačanjem migrantske krize, Evropska komisija je predložila akcioni plan za centralni Mediteran sa fokusom na zemljama Zapadnog Balkana.

Akcioni plan predlaže niz od 20 mjera artikuliranih oko tri stuba koje će poduzeti EU i njene države članice. Oni su dizajnirani da smanje neregularne i nesigurne migracije, daju rješenja za nove izazove u području potrage i spašavanja i ojačaju solidarnost u ravnoteži s odgovornošću između država članica.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo