MARKETING

Evropska unija donirala Oružanim snagama BiH 150 detektora metala

Ambasadori Političkog i sigurnosnog odbora Evropske unije i visokorangirani vojni zvaničnici Vojnog odbora EU-a predali su Sifetu Podžiću, ministru odbrane Bosne i Hercegovine, 150 detektora metala za Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH.

Kako je navela Delegacija Evropske unije u BiH, detektori metala su prve stavke dostavljene kao dio mjera pomoći u vrijednosti od 10 miliona eura u okviru Evropskog mirovnog instrumenta, a predviđena su i 34 transportna vozila i 34 medicinska vozila.

Evropski mirovni instrument je novi mehanizam EU-a za izgradnju odbrambenih kapaciteta EU i njenih najbližih partnera. Pored mjere pomoći za povećanje i modernizaciju sposobnosti Deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH, EU je takođe nedavno odobrila narednu mjeru pomoći u vrijednosti od 6 miliona eura za povećanje kapaciteta balkanskih vojno-medicinskih snaga.

“EU smatra Zapadni Balkan, uključujući i BiH, jednim od svojih najbližih partnera. Posjeta visokih zvaničnika Bosni i Hercegovini ponovo je potvrdila nedvosmislenu posvećenost EU-a evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedne ujedinjene i suverene države. Evropska unija je izrazila svoju zabrinutost o političkoj situaciji u BiH koja je obilježena nedostatkom dijaloga, retorikom podjela i neprihvatljivim koracima protiv jedinstva, teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, što sve sprečava perspektivu ove države ka EU”, navedeno je u saopćenju.

Ambasadori su pozdravili saradnju Bosne i Hercegovine sa EU-om u oblasti spoljnih poslova, bezbjednosti i odbrane, koje su ključne oblasti za međusobnu stabilnost i prosperitet.

“EU pozdravlja punu podršku vlasti u BiH misiji EUFOR Altea, koja ostaje potpuno posvećena pružanju podrške BiH sa ciljem osiguranja bezbjednog okruženja za sve njene građane”, zaključili su iz Delegacije EU u BiH.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo