MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Evropska unija jučer je odobrila novi paket sankcija Iranu kao nastavak uvođenja restriktivnih mjera koje je otpočelo u oktobru.

Vijeće je jučer odobrilo nove zaključke o Iranu, posebno usmjeravajući se na: neprihvatljivu represiju tekućih protesta i stanje ljudskih prava, iransku vojnu saradnju s Rusijom, uključujući isporuku dronova koje je Rusija upotrijebila u napadu na Ukrajinu, JCPOA (Zajednički sveobuhvatni plan akcije), kao i regionalna sigurnost .

Nadalje, Vijeće je danas dodalo 20 osoba i jedan entitet na listu onih koji podliježu restriktivnim mjerama u kontekstu postojećeg režima sankcija za ljudska prava Irana. Ova mjera došla je kao posljedica i odgovor na nedavne demonstracije u Iranu nakon smrti djevojke Mahse Amini.

Također, Evropsko vijeće je dodalo četiri pojedinca na listu onih koji podliježu restriktivnim mjerama zbog podrivanja ili ugrožavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine. Ovo imajući u vidu njihovu ulogu u razvoju i isporuci bespilotnih letjelica (UAV) koje koristi Rusija u svom ratu protiv Ukrajine. Vijeće je također signaliziralo svoju namjeru da uvede restriktivne mjere protiv još jednog entiteta po istoj osnovi.

Restriktivne mjere EU uključuju zamrzavanje imovine, zabranu putovanja u EU i zabranu stavljanja sredstava ili ekonomskih resursa na raspolaganje onima koji su navedeni.

Današnja imenovanja prate ranije radnje Vijeća od 17. oktobra, 20. oktobra i 14. novembra.

Relevantni pravni akti, uključujući imena pojedinaca i entiteta koji su danas navedeni, objavljeni su u Službenom listu EU .

IZVOR: KLIX. BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo