MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Fahrudin Radončić podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti

Fahrudin Radončić potvrdio je danas u Sarajevu da podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao, pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja unutar BiH, neslaganje u vezi s migrantskom krizom i aferom “Respiratori”. 

“Vjerovatno ste čuli da ću ja danas podnijeti ostavku na mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH. Razlozi su potpuno principijelne prirode, nema nikakvih tenzija, nikakvih nervoza, polemika. Zahvaljujem se i Stranci demokratske akcije što je omogućila i meni i SBB-u da budemo u toj parlamentarnoj većini i Vijeću ministara. Međutim, pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja unutar BiH”, pojasnio je Radončić.

Podsjetio je da je tražio da se migrantska kriza riješi legalnim deportacijama. Tu su, kako je kazao, različita viđenja oko načina rješavanja migrantske krize, posebno oko deportacije migranata iz Pakistana. 

“I da sam na ovom mjestu spomenuo da imamo problem sa Pakistanom i njegovom ekselencijom u Sarajevu koji ne želi da nam pomogne da legitimišemo više od 9.500 ilegalnih migranata koji su ogroman sigurnosni rizik. Tada su protiv mene govorili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ministrica vanjskih poslova koji su stali na stranu pakistanskog ambasadora”, rekao je Radončić.

Čekao je da se završi vrijeme pandemije i da Ministarstvo sigurnosti dobije svog zamjenika kako ne bi bio pravni diskontinuitet.

“Drugi razlog za ovaj čin je strateško neslaganje vezano za aferu ‘Respiratori’. Ja sam bio politički žrtvovan, imao politički proces i jako držim do toga da je svako nevin dok se ne dokaža na sudu, ali ne mislim da jedna brutalna krađa od 10,5 miliona maraka, ne treba da ima svoj pravni epilog. Nisam taj koji smatra da je Novalić kriv, ali principijelno ne mogu kao ministar sigurnosti prihvatiti opciju da se na jedan jednostranački, ponekad i nacionalistički način, prijeti kompletnom pravosuđu BiH”, rekao je Radončić.

Treća stvar, istakao je, koja je također, jako bitna, jeste da odnosi u vladajućoj koaliciji nisu takvi da on procjenjuje da će doći do relaksacije odnosa i da će Vijeće ministara moći da daje rezultate koje građani očekuju. 

“Vijeće ministara BiH je praktično talac odnosa SDA-HDZBiH-SNSD i mislim da situacija nije optimistična. Danas u 15 sati će biti sjednica Vijeća ministara. Čim se završi ja ću dati neopozivu ostavku i od tog trenutka ja više nisam ministar”, poručio je Radončić.

Dotakao se i koalicije navodeći da “SDA, HDZBiH i SNSD imaju dovoljno ruku u državnom parlamentu da provode svoju politiku”. 

“Mislim da je participacija SBB-a u Vijeću ministara završena priča. Što se tiče federalnog nivoa vlasti, znate da smo tamo u tehničkom mandatu, nismo dio vladajuće koalicije. Što se tiče vlada u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu one su za sada stabilne”, naglasio je Radončić.

Dodao je da ovo nije nikakav predizborni proces.

Izvor: ftv

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa