MARKETING

Fauči: Prvi izvještaji o varijanti omikron pokazuju da je manje opasna

Američki zdravstveni dužnosnici saopćili su da izvještaji upućuju na to da bi novootkrivena varijanta koronavirusa omikron mogla biti manje opasna od delte, iako se brzo širi cijelom zemljom.

Glavni medicinski savjetnik predsjednika Džo Bajdena dr. Antoni Fauči rekao je za CNN da naučnici trebaju više informacija prije nego što donesu konačne zaključke o ozbiljnosti varijante omikron.

Izvještaji iz Južne Afrike, gdje se prvi put i pojavila i koja postaje dominantna varijanta, sugerišu da se stope hospitalizacije nisu alarmantno povećale, piše AP

“Za sada se ne čini da postoji veliki stepen ozbiljnosti. Ali moramo biti oprezni prije nego što donesemo bilo kakvu odluku da je manje teška ili da ne uzrokuje teže simptome u poređenju s delta varijatom kronavirusa”, rekao je Fauči.

On je također rekao da Bajdenova administracija razmatra ukidanje ograničenja putovanja za one koji ulaze u Sjedinjene Države iz nekoliko afričkih zemalja. Ta ograničenja su nametnuta jer je varijanta omikrona eksplodirala u regiji, dok je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš osudio takve drastične mjere.

“Nadajmo se da ćemo tu zabranu moći ukinuti u razumnom vremenskom razdoblju. Svi se osjećamo jako loše zbog poteškoća koje su zadesile ne samo Južnu Afriku već i druge afričke zemlje”, kazao je on.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo