MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Federacija povećala broj testiranja, za 24 sata 779 uzoraka, ublažavanje mjera od iduće sedmice

Ublažavanje mjera suzbijanja koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine počet će iduće sedmice, ali će se provoditi sukcesivno, zbog čega član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez poziva građane na dodatno strpljenje.

Prilikom današnjeg redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija Čerkez je istakao kako Federacija BiH bilježi optimističan porast broja oporavljenih od koronavirusa, što će biti dodatna baza za popuštanje mjera već u narednoj sedmici.

U protekla 24 sata u FBiH je testirano 779 građana, od čega ih je 14 bilo pozitivno na Covid-19, što ukupno čini 784 zaraženih u FBiH te ukupno 11.975 testiranih osoba. Otprilike 54 posto zaraženih su žene te gotovo 46 posto muškarci. Najveći broj zaraženih, njih 239, i dalje je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Među zaraženima je hospitalizovan 61 pacijent, dok ih je sedam na respiratorima. Kada je riječ o smrtnim slučajevima, u FBiH je od koronavirusa preminulo 18 muškaraca i 14 žena. Blizu 70 posto preminulih su stariji od 65 godina.

“Podatak koji nas na neki način čini optimističnim jeste da imamo 169 oporavljenih, od kojih se 26 osoba opravilo u protekla 24 sata. Broj oporavljenih značajno raste dok imamo kontinuitet broja pozitivnih”, kazao je Čerkez.

Ublažavanje mjera U FBiH koje počinje od iduće sedmice prije svega će se odnositi na omogućavanje kretanja osobama starijim od 65 godina i mlađima od 18 godina u određenim terminima.

On je pozvao građane na strpljenje te ih upozorio da se ne vode popuštanjem mjera u zemljama regiona.

Izvor: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa