MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Federalna inspekcija obara rekorde: Izvršili više od 111.000 kontrola za devet mjeseci

Federalna uprava za inspekcijske poslove danas je održala press konferenciju na kojoj su predstavljeni njihovi rezultati rada u prvih devet mjeseci ove godine. Ističu kako su ove godine ostvarili rekordan rezultat po broju inspekcijskih nadzora te da nastavljaju borbu protiv sive ekonomije.Anis Ajdinović, direktor FUIP-a, naveo je da su samo u protekle četiri godine kao kontrolni organ imali katastrofalne podatake kada je riječ o privredi i njenom oporavku, ali danas je, govori, dosta bolje stanje.

“Mi smo u ovoj godini postigli rekordan rezultat u vezi s brojem inspekcijskih pregleda. Obavili smo 111.212 inspekcijskih nadzora u prvih devet mjeseci, od čega 9.313 otpada na unutrašnju kontrolu. Svaki od naših inspektora se hrabro upustio u borbu protiv sive ekonomije, što su njihove nadležnosti. Od ovog broja 101.999 kontrola otpada na nadzor prekograničnog prometa. U našem radu nulti prioritet nam je zaštita zdravlja stanoništva, broj dva borba protiv sive ekonomije i neformalnog tržišta, a pod tri postupanje u incidentnim i akcidentnim situacijama”, naveo je Ajdinović.

On je istakao kako borba protiv sive ekonomije podrazumijeva borbu protiv njena tri glavna pojavna oblika, a to su neizdavanje fiskalnih računa, zatim evindentiranje i suzbijanje rada na crno te suzbijanje nelegalnog prometa robe.

“Nažalost, svjedoci smo bili da mnogi od privrednih subjekata nisu poštovali propise, tako da smo imali i represivni, ali i korektivni i preventivni karakter akcija. Uzimajući u obzir ovaj represivni dio, imali smo 3.891 pokrenuti prekršajni postupak. Kod 1.849 subjekata smo izrekli preventivne mjere, donijeli rješenja o otklanjanju nedostataka, a kada je riječ o pojačanim inspekcijskim akcijama, pokrenuli smo 3.230 prekršajnih postupaka. Isto tako, i 175 zabrana rada smo izrekli u ovih devet mjeseci. Ja bih se posebno zahvalio Poreznoj upravi FBiH te kantonalnim upravama na multidisciplinarnim pristupima”, dodao je Ajdinović.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove dodaju kako će nastaviti voditi evidenciju o prodaji robe sumnjivog kvaliteta, neovlaštenoj prodaji robe i usluga te na suzbijanju prometa visokotarifne robe, podsjećajući na nedavnu akciju na takozvanoj autopijaci u Sarajevu. Kako je najavljeno, inspektori pripremaju nove akcije na polju suzbijanja sive ekonomije, a već za desetak dana očekuje se njihov izlazak na novu pijacu čije ime nisu željeli otkrivati. Prije svega ciljaju na oduzimanje visokotarifne robe, misleći prvenstveno na duhan i duhanske proizvode, ali i na robu bez ikakvih deklaracija čije je porijeklo u potpunosti nepoznato.

Federalni tržišni inspektori su u prvih osam mjeseci ove godine izvršili 1.594 nadzora, a izdato je 1.415 prekršajnih naloga u iznosu od više od dva miliona KM.

U saradnji s kantonalnim inspekcijama FUIP je u ovom periodu zatekao 4.055 radnika koji su radili na crno. S tim u vezi, inspektori su od 14. oktobra pokrenuli akciju evidentiranja neprijavljenih radnika, koja će trajati do 22. decembra ove godine.

“Jedan od osnovnih zadataka svake inspekcije je zaštita javnog interesa. Međutim, jedna specifična stvar tržišne inspekcije je zaštita potrošača. Mi smo u ovom periodu primili više od 1.000 zahtjeva da zaštitimo potrošače, gdje se radilo o opravdanim reklamacijama. Kada govorimo koje su to oblasti zašto se ljudi žale, to su obuća, odjeća, mobilni aparati, tehnika… Na svaku prijavu koju dobijemo trudimo se reagovati što hitnije, mada imamo malo tržišnih inspektora. Otprilike 14 inspektora održava deset kantona”, kazao je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor.

Ramić dodaje kako je Zakon o zaštiti potrošača manjkav i nedorečen kada je riječ o opravdanoj reklamaciji potrošača.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo