MARKETING

Film “Quo Vadis, Aida?” nominovan za najveće dostignuće evropske kinematografije

Evropska filmska akademija je na današnjoj press konferenciji u Sevilli objavila nominacije za najveća dostignuća europske kinematografije u 2020. i 2021. godini. Film “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić nominovan je u četiri kategorije.

Te kategorije su:

  • Najbolji evropski film 2021. godine, rediteljica Jasmila Žbanić i producent Damir Ibrahimović
  • Jasmila Žbanić za najbolju evropsku redateljicu
  • Jasna Đuričić za najbolju evropsku glumicu
  • Jasmila Žbanić za najbolju evropsku scenaristicu

Pored navedenih nominacija, film “Quo Vadis, Aida?” je nominovan i za Evropsku univerzitetsku filmsku nagradu koju dodjeljuju studenti evropskih univerziteta. Sve ovo predstavlja još jedno veliko priznanje za film koji je već dosad obilježio svjetsku kinematografiju u 2020. i 2021. godini.

Nakon premijere na Venecija Film Festivalu film je bio nominovan za nagradu Američke Filmske Akademije Oscar, Nagrade Britanske Filmske Akademije BAFTA, dobitnik je Independent Spirit Awards, te više od 30 nagrada na različitim svjetskim festivalima.

Za nominovane filmove glasalo je više od 4.100 članova Evropske filmske akademije. Završna ceremonija će se održati 11. decembra u Mercedes-Benz Areni, a dan prije ceremonije producenti i autori nominovanih filmova će imati prijem kod gradonačelnika Berlina. Više informacija o nominovanim filmovima možete naći na web stranici.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo