MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Film u kojem igra bh glumac Edin Hasanović nominiran za Oskara

Netflixov film “All Quiet on the Western Front” u kojem je Edin Hasanović ostvario ulogu ima čak devet nominacija za Oscara. Riječ je o ostvarenju ekranizacija romana Eriha Marija Remarka (Erich Maria Remarque) iz 1928. godine, a govori o strahotama kroz koje prolazi mladi njemački vojnici koji su se morali boriti na Zapadnom frontu tokom Prvog svjetskog rata.Hasanović, bosanskohercegovački glumac iz Zvornika s adresom u Njemačkoj, zvijezda je ovog filma čiju režiju potpisuje Edvard Berger (Edward Berger).

Mnogi ne znaju da ovaj bh. glumac ima tešku životnu priču.

Rođen je 1992. godine kod Klise u Zvorniku. Pripadnici Vojske Republike Srpske su tada u nepoznatom pravcu odvele oko 700 muškaraca. Za posmrtnim ostacima više od 200 njih se još uvijek traga ili se vode kao nestali. Među njima su Edinov otac i njegova dva brata. Edin je s majkom Hidom uz pomoć Crvenog krsta izbjegao u Njemačku.

“Odrastao sam bez oca. Nikada ga nisam upoznao. Kada su ga odveli, bilo mi je samo dva mjeseca. U svom dosadašnjem životu pored sebe nisam imao muškarca koji bi me podučio onim stvarima koje svaki otac podučava svog sina. Jednu takvu osobu sam uvijek tražio u režiserima ili starijim drugovima. Pročitao sam dosta knjiga i pogledao veliki broj dokumentarnih filmova. Pokušavam shvatitii šta se tada dogodilo u Bosni”, rekao je Edin ranije u razgovoru za Deutsche Welle.

Od malena je volio glumu. Prisjeća se kako je sa sedam godina držao govor i pretvarao se da je dobio Oscara. Kada je imao 12 godina, majka ga je odvela odvela u talent agenciju. Učestvovao je u snimanju serije “KDD”, koja je predstavljala početak njegove glumačke karijere. Uslijedile su uloge u filmovima “Shifting the Blame”, “Life Is Not for Cowards”, “Rate Your Date”… Uprkos tome što živi u Njemačkoj, nikada nije zaboravio odakle dolazi. Majka ga je naučila da govori jezik.

“Govorila mi je da treba da volim Bosnu, bosanska jela i bosansku kulturu. U Bosni sam obično ljeti, kada boravim kod amidža, djeda i nene. Tamo idem kako bih napunio baterije”, ispričao je i otkrio da je “sto posto Bosanac”.

“Kada bi igrale nogometne reprezentacije BiH i Njemačke, navijao bih za Bosnu”, dodao je.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo