MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Finska zvanično ušla u NATO, u Briselu potpisani dokumenti o pristupanju

Svečanom ceremonijom, činom potpisivanja dokumenata o pristupanju i njihovim deponovanjem kod američkih zvaničnika, koje je organizovano u sjedištu NATO-a u Briselu, Finska je od danas i zvanično članica ovog vojnog saveza.

Dokumente o pristupanju Finske NATO-u potpisao je ministar vanjskih poslova ove države Pekka Haavisto čime je i zvanično okončana procedura ulaska Finske u alijansu.

Nakon putešestvije koja je započela još u maju u 2022. godine, saveznici su danas i zvanično potvrdili ulazak Finske u NATO.

Na sastanku saveznika u Briselu, predsjednik Finske Sauli Niinisto održao je posljednje konsultacije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, ali i sa ministrom odbrane SAD-a Lloydom Austinom.

U međuvremenu, u sjedištu NATO-a u Briselu, odvijali su se brojni protokoli koji su prethodili ulasku države u alijansu. Prije svega, predstavnici Turske, kao posljednje države koja je ratifikovala ulazak Finske u NATO, predali su dokumente o ratifikaciji predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon toga, za finske zvaničnike uslijedio je “najslađi” dio ceremonije pristupanja NATO-u s obzirom na to da su pozvani da potpišu dokumente o pristupanju.

Dokument o pristupanju potpisao je ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto u maloj kancelariji koja pripada finskoj NATO misiji u Briselu. Nakon potpisivanja, Haavisto je rekao kako su ovo trenuci vrijedni iščekivanja.

Sat nakon potpisivanja, pristupni dokument predat je američkim zvaničnicima uključujući i državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena čime je i ozvaničen ulazak Finske u NATO.

Dokumenti će biti deponovani upravo u Sjedinjenim Američkim Državama kao što je to bio slučaj i u ranijim odlukama o ulasku država u NATO.

Ono što je interesantno, Finska je tokom ovog procesa Sjedinjenim Američkim Državama predala i dokument o ratifikaciji ulaska Švedske u NATO što je trebalo predstavljati simboličnu prvu aktivnost Finske u NATO-u i najavu nastavka borbe za ulazak Švedske u alijansu.

Nakon brojnih protokola, nešto kasnije uslijedit će i svečano podizanje zastave Finske ispred sjedišta NATO-a čime će se okončati ceremonija.

Nešto ranije, uoči putovanja u Brisel, ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto naveo je da put države prema NATO-u nije bio dug, ali da su mnogi smatrali kako su se stvari mogle odvijati i znatno brže.

“Lijepo je osjetiti malo olakšanja s obzirom na to da je stvar završena. Ovo je sjajan i dragocjen trenutak”, rekao je šef finske diplomatije.

Ministar odbrane Finske izjavio je kako je današnji dan emotivan za sve stanovnike Finske.

“Ovo je važan trenutak za Finsku, ali i za cijeli NATO savez. Također, nadam se da će uskoro i Švedska dobiti dozvolu za ulazak u savez i to je naš cilj”, rekao je Kaikkonen.

Između ostalog, ministar odbrane Finske je odgovorio i na pitanje da li će Finska dopustiti dolazak trupa iz drugih NATO zemalja u ovu državu.

“Što se tiče naše uloge u NATO-u o tome tek trebamo razgovarati sa saveznicima. Mi decenijama ulažemo u naše odbrambene kapacitete i što se toga tiče neće biti problema”, poručio je Kaikkonen.

Nekoliko sati ranije, generalni sekretar vojnopolitičke alijanse je poručio kako današnja ratifikacija predstavlja historijski dan za NATO.

“Ovo je historijski dan. Za nekoliko sati ćemo pozdraviti Finsku kao novu članicu. Ovo će učiniti Finsku sigurnijom, a NATO jačim. Na današnji dan je i osnovan NATO i teško je zamisliti bolji dan za proslavljanje rođendana od ovog trenutka”, rekao je jutros Stoltenberg.

Prije proširenja NATO-a na Finsku, savez je posljednji put donio odluku o proširenju 2020. godine kada je Sjeverna Makedonija ušla u alijansu.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa