MARKETING

Francuska i Mađarska suglasne o važnim pitanjima uoči sastanka Makron-Orban

Mađarska je poručila da se usuglasila s Francuskom u vezi s nekoliko pitanja od strateškog značaja za budućnost Europe u jeku priprema za razgovore u ponedeljak između premijera Viktora Orbana i francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Makron, koji je putovanje u Budimpeštu trebao započeti obilaskom groba filozofa koji se protivio Orbanu, rekao je prošloga tjedna da je mađarski lider politički protivnik, ali i europski partner s kojim je moguće naći kompromis, javlja Rojters.

U videu objavljenom na svojoj Fejzbuk stranici, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Širato također je okarakterizirao dvije zemlje Europske unije i kao partnere i kao protivnike.

“Također se slažemo oko važnosti zaštite vanjskih granica EU”, rekao je Šijarto, nekoliko dana nakon što je Makron kazao da je zaštita i kontrola granica Unije jedan od glavnih ciljeva Francuske tijekom njenog šestomjesečnog predsjedavanja EU koje počinje u siječnju.

Makron i Orban su u sukobu oko pitanja imigracije, El-Dji-Bi-Ti prava i stava Europske komisije prema Mađarskoj zbog demokratskih standarda i vladavine prava.

Makron je ukazao na “kulturnu bitku” s Mađarskom i nekim od njenih susjeda za koju kaže da šteti koheziji EU, a francuski dužnosnici rekli su da će raditi na unapređenju LGBT prava i vladavine prava s Orbanom

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo