Francuski birači 24. aprila izabrat će predsjednika: Macron ili Le Pen

U Francuskoj se u nedjelju 24. aprila održava drugi krug predsjedničkih izbora u kojem će 48,7 miliona registriranih birača birati šefa države za narednih pet godina, a kandidati su aktuelni predsjednik Emmanuel Macron i ekstremna desničarka Marine Le Pen, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraživački centri će objavljivati rezultate izlaznih anketa odmah po zatvaranju birališta u večernjim satima, a zvanične rezultate će 27. aprila saopćiti Ustavni sud Francuske.

Predsjednički mandat pobjednika sutrašnjih izbora će početi 13. maja.

Macron je na prošlim izborima 2017. godine pobijedio i postao najmlađi predsjednik Francuske u historiji, a njegov mandat će, između ostalog, ostati upamćen po masovnim protestima “žutih prsluka“, kao i po uvođenju zakona kojima je ciljana muslimanska zajednica u toj zemlji.

On je tokom ove predizborne kampanje obećao da će, ako bude izabran, njegov novi premijer biti direktno odgovoran za klimatska pitanja. Također je obećao da bi penzije trebale biti najmanje 1.100 eura.

Ekstremna desničarka Le Pen treći put se kandidirala za funkciju šefa države u Francuskoj, a obećala je da bi, ako pobijedi, promijenila zakone koji reguliraju pitanje migracija i to organiziranjem referenduma o tom pitanju.

Ona je obećala da bi uvela i zabranu hidžaba na javnim mjestima.

Dvojac koji se nadmeće u sutrašnjoj izbornoj utrci se također takmičio i u drugom krugu izbora 2017. godine.

Francuz porijeklom iz Tunisa Abbes Lamjed (60) za AA je rekao da je bilo očekivano da se Macron i Le Pen nađu u drugom krugu te je dodao kako smatra da će Macron ponovo pobijediti jer općenito ekstremne struje nisu dominantne u Francuskoj.

Francuskinja Anne Flavie (24) za AA je kazala da je jasno da je biračko tijelo Le Pen znatno odlučnije i lojalnije od Macronovih birača.

Macron će pokupiti glasove birača koji ne žele glasati za Le Pen, ali ljudi neće biti sretni, ni zadovoljni ni ako Macron pobijedi“, kazala je Flavie i dodala da bi voljela da je nego treći ušao u drugi krug izbora, a ne Le Penova.

I nastavnica Juliette Pengam je za AA kazala da bi bilo interesantnije da je u drugi krig prošao Jean-Luc Melenchon.

Ona smatra da će Macron slaviti uvjerljivu pobjedu samo zato što će birači masovno glasati za njega da bi spriječili pobjedu Le Penove i njene radikalne desnice.

Muzičar Automne Lajeat rekla je da je u prvom krugu glasao za Melanchona, ali da će u drugom glasati za Macrona jer ne želi ni pomisliti da bi Le Pen mogla stati na čelo države.

“Le Pen pokušava normalnim predstaviti sve ono što mrzim, a tu su i islamofobija i rasizam“, rekao je Lajeat, koji također najavljuje uvjerljivu Macronovu pobjedu.

Caroline Sourimant (25) također nije zadovoljna izborom u drugom krugu i priželjkivala je nekog trećeg kandidata. Ona smatra da bi mnogo birača moglo apstinirati ili u kutije ubaciti prazne glasačke listiće i da bi u tom scenariju šansu za pobjedu mogla imati i Le Pen.

Izvor:RSarajevo

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo