MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Frontalni sudar vozova u Češkoj: Četiri osobe poginule, najmanje 23 povrijeđenih

U sudaru putničkog i teretnog voza u češkim Pardubicama kasno sinoć poginule su četiri osobe, a 23 su povrijeđene, prenose češki mediji.

Navodi se kako se brzi voz iz Praga za slovačke Košice, s oko 200 putnika, sudario s teretnim vozom u Pardubicama, oko 100 km istočno od češke prijestolnice. Glasnogovornica lokalnih spasilačkih službi je za češku televiziju izjavila kako ima i teško povrijeđenih.

Prema Upravi željeznica, vozovi su se sudarili na novom stajalištu Pardubice Centrum, a sudar je prekinuo promet na koridoru prema Moravskoj, navodi se na web stranici čeških željeznica. Prema objavljenim fotografijama i video snimkama, vozovi su se sudarili frontalno, a najmanje je jedan vagon putničkog voza iskočio iz šina i djelomično se prevrnuo.

Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan i ministar prometa Martin Kupka odmah su stigli mjesto nesreće. Rakušan je naveo da je brzi putnički voz pripadao privatnoj kompaniji RegioJet. Dodao je da niko od povrijeđenih nije u životnoj opasnosti.

Ministar prometa Martin Kupka rekao je da se glavna pruga između Praga i istočnog dijela zemlje mora zatvoriti dok vlasti istražuju sudar. “Ne možemo i nećemo nagađati o uzroku nesreće“, poručio je. Državna željeznička kompanija, Češke željeznice, saopćila je da će pruga vjerovatno ostati zatvorena najmanje 24 sata “zbog razmjera nesreće”, piše Hina.

Tragediju je komentarisao i premijer Petr Fiala. “Sudar dvaju vozova u Pardubicama velika je nesreća. Svi mislimo na žrtve i stradale. Izražavam iskreno saoučešće”, poručio je na mreži X.

Poginule osobe još uvijek nisu identificirane. Prema lokalnoj novinskoj agenciji CTK, obojica strojovođa su preživjela.

Izvor: R Sarajevo

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa