MARKETING

General Mašović: Posjeta admirala Bauera je dokaz da BiH pripada NATO porodici

U službenoj posjeti BiH boravi šef Vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer koji se danas sastao sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalom pukovnikom Senadom Mašovićem.

General Mašović je tokom obraćanja medijima istakao da je za nacionalni odbrambeni sektor, ali i za građane, posjeta NATO admirala vrlo važna iz više aspekata.

“Prije svega, potvrđuje da je NATO prisutan u BiH. Da NATO i BiH efikasno sarađuju na visokom nivou te da BiH ima svoje mjesto i pripada NATO porodici. Da NATO cijeni sve što su Oružane snage BiH do sad uradile na međunarodnom planu učestvujući u operacijama podrške miru, kao i na unutrašnjem planu u slučaju prirodnih i elementarnih nepogoda kao što se i danas dešava”, istakao je Mašović.

Smatra da je posjeta značajnija jer dolazi nakon Samita NATO-a koji je nedavno održan u Madridu na kojemu su Zapadni Balkan i BiH proglašeni strateškim interesom saveza.

“Odobravanje pomoći za izgradnju odbrane i izgradnju kapaciteta Oružanim snagama Bih predstavlja dodatnu podršku u nastavku integracijskih procesa, ali i podršku jačanja odbrambenog sistema u cjelini. Svjedoci smo da je sigurnosna situacija u svijetu značajno narušena usljed brutalne agresije Rusije na Ukrajinu. Ova agresija rezultira različitim sigurnosnim, ekonomskim, socijalnim, ali i političkim izazovima, što svakako ima značaja i velike implikacije i na stanje u BiH”, naglasio je general.

Mašović smatra da je demokratski poredak možda i najugroženiji nakon Drugog svjetskog rata “te je stoga za nas najbitnije da imamo percepciju BiH koja je svakako vezana za dostizanje punopravnog članstva u EU i NATO-u”.

“Oružane snage BiH predstavljaju važan faktor stabilnosti što je prepoznato u NATO strukturama i Oružane snage će biti u potpunosti u budućnosti posvećene izvršavanju svih svojih zadataka, ali i obaveza. Mi smo sretni što je to tako, a vjerujem i da će svi u BiH shvatiti da zajedno moramo raditi na izgradnji jakih oružanih snaga koje će uz pomoć NATO-a sigurno uspjeti odgovoriti svim zadacima koji su definisani Zakonom o odbrani BiH”, kazao je Mašović.

Zahvalio se generalu Baueru i NATO savezu na podršci BiH i njenim građanima te kazao kako se nada da će odgovorni u BiH naći načina da daju podršku jačanju odbrambenog sistema naročito kada je u pitanju poboljšanje budžetskog okvira za Oružane snage.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo