Generalni sekretar UN-a sastat će se s Putinom u Moskvi 26. aprila

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres posjetit će sljedeće sedmice Moskvu, gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, saopšteno je iz njegovog ureda.

Pored sastanka sa Putinom, Guterres će 26. aprila održati radni sastanak sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Ranije ove sedmice, Guterres je poslao pisma Rusiji i Ukrajini, tražeći odvojene sastanke sa liderima dviju zemalja.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric rekao je da su pisma uručena stalnim misijama Rusije i Ukrajine u utorak poslijepodne.

“U ovim pismima, generalni sekretar je zamolio ruskog predsjednika Vladimira Putina da ga primi u Moskvi i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se sastanu u Kijevu”, rekao je Dujarric i dodao:

“Generalni sekretar je naveo da bi u ovom trenutku, zbog velike opasnosti i posljedica, želio razgovarati o hitnim koracima za postizanje mira u Ukrajini i budućnosti multilateralizma zasnovanog na Povelji Ujedinjenih naroda i međunarodnom pravu”.

Dujarric je naglasio da je Guterres u pismu naveo da su Ukrajina i Rusija osnivači UN-a i da su “uvijek bile snažne pristalice ove organizacije”.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo