MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

Vladimir Stojanović, poznati profesor matematike, autor preko 100 udžbenika iz ovog predmeta, danas je posjetio trebinjsku Gimnaziju, a razlog je Vuk Janković, talentovani matematičar i učenik prvog razreda Gimnazije “Jovan Dučić” u našem gradu. 

Vuk je jedini koji je uspio da riješi zadatak iz geometrije koji je ovaj profesor postavio prije skoro šest decenija, a rješavali su ga mnogi i učenici i profesori.

Profesor Stojanović kaže da je cilj njegovog dolaska u Trebinje bio da se još jednom promoviše nadarenog mladića, ali da to bude i podsticaj drugim učenicima “jer je, možda, među njima još neki Vuk”.

Taj zadatak sam sastavio kao mlad profesor, a postavljao sam ga na različitim skupovima i takmičenjima matematičara. Ovaj geometrijski zadatak ima dva rješenja, ali niko prije Vuka nije uspio da nađe nijedno. Zadatak sam dao i učesnicima Balkanijade iz matematike za juniore, među kojima je bio i Vuk Janković. Za njegovo rješavanje nije bilo bitno samo znanje iz matematike, nego i kreativnost. Vuk je ponudio jedno od dva moguća rješenja, što nisu uspjeli da urade ni najbolji matematičari”, ističe Stojanović.

Vuk, koji je zadatak riješio za desetak dana, kaže da mu je čast što je upoznao profesora Stojanovića, jednog od najistaknutijih matematičara i izdavača, kao i što je profesor došao u njegov grad i školu.

“Zadatak profesora Stojanovića je bio težak, ali kada vidite rješenje upitate zašto je to toliko teško, može se postaviti i djeci na malo jačim takmičenjima. Kada želite da se bavite takmičarskom matematikom potrebna je doza kreativnosti i ispitivanje različitih ideja, odnosno nestandarno razmišljanje”, ističe ovaj talentovani gimnazijalac.

Vuk priznaje da je o zadatku razgovarao i sa kolegama sa kojima je bio na takmičenjima.

Profesor Stojanović uručio je najboljem trebinjskom mladom matematičaru udžbenike za talente iz ovog predmeta, kao i udžbenike koje je ranije pisao i kojih više nema u prodaji i prigodnu novčanu nagradu.

Vukovo rješenja čudesnog zadatka, koji je decenijama mučio matematičare, uskoro će biti i objavljeno. Vuk Janković sutra putuje u Sarajevo, odakle u petak kreće na Balkansku matematičku olimpijadu u Bugarsku, piše Trebinje.danas.

Izvor: R Sarajevo

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa