MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Globalni odgovor: Prikupljene 7,4 milijarde eura za vakcinu protiv koronavirusa

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen saopćila je da je na jučerašnjoj konferenciji Globalni odgovor na pandemiju koronavirusa prikupljeno ukupno 7,4 milijarde eura za podršku razvoju lijeka i vakcine protiv COVID-19.”Svijet je pokazao da je ujedinjen u borbi protiv koronavirusa. Učesnici su obećali donirati ukupno 7,4 milijarde eura za potrebe razvoja dijagnostike, liječenja i vakcine protiv COVID-19″, kazala je Von der Leyen, javlja Anadolija.

Ističući kako je pokrenuta neviđena saradnja na globalnom planu, Von der Leyen je izrazila veliku zahvalnost naučnicima i istraživačima koji tragaju za rješenjem problema pandemije.
Riječ je o skupu kojeg je Evropska komisija organizirala putem video konferencije s ciljem prikupljanja 7,5 milijardi eura.

Konferencija je organizirana u skladu s apelom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i zaključcima samita G-20 od 26. marta, a učesnicima se video porukom obratio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je kazao da vakcina treba biti vlasništvo cijelog čovječanstva, a da će Turska iznos svoje donacije saopćiti do 23. maja.

Učesnicima se obratio i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je također govorio o važnosti napora da buduća vakcina bude dostupana svima u svijetu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je konferencija momenat nade u kojem se lideri mogu fokusirati na stvarnu multilateralnu saradnju i mimo pandemije.

Evropska unija je obećala milijardu eura, dok je Francuska obećala donaciju od 500 miliona eura, a Njemačka 525 miliona eura za potrebe razvoja lijeka i vakcine za COVID-19.

Među ostalim donatorima su Japan koji je obećao 762 miliona eura, Kanada 551 milion, Saudijska Arabija 457 miliona, Velika Britanija 441 milion, Švicarska 350 miliona, Meksiko 274 miliona i Austrija sa 205 miliona eura.

U narednim danima se očekuje povećanje prikupljene sume novca, a konferenciju je podržala većina zemalja svijeta, izuzev SAD-a koji nije učestvovao.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa