MARKETING

GRAĐANI BIH VEĆINOM SMATRAJU DA NAM JE ČLANSTVO U EU NEOPHODNO I DA BI BOLJE ŽIVJELI

  • Očekujemo kandidatski status, potrebne su nam reforme na europskom putu, Europska unija je naša budućnost. Fraze su to koje često upotrebljavaju domaći političari u svojim obraćanjima. No, šta o ulasku u Europsku uniju zaista misle naši građani? Što je pokazalo posljednje istraživanje Direkcije za europske integracije BiH? 

BIH, 10. oktobra – Bolji život, napredak, bili bi sretniji, odgovaraju nam građani na pitanje da li su za ulazak BiH u Evropsku uniju. Postoje i mišljenja da to ne donosi ništa posebno.

U slučaju raspisivanja referenduma za članstvo u Evropsku uniju gotovo 78 odsto ispitanika bi glasalo za ulazak. Rezultati su to istraživanja Direkcija za evropske integracije BiH. U Distiktu Brčko skoro 74 odsto je za članstvo. Istovremeno, istraživanje pokazuje da građani Republike Srpske imaju manju želju za ulazak u Evropsku uniju u odnosu na stanovnike Federacije BiH, gdje je odobravanje evropskog puta na visokom nivou.

“Građani i građanke RS imaju manju želju, to može da leži u činjenici da je politička atmosfera takva da se građanima govori da se u slučaju ulaska u EU moraju odreći nečega što trenutno imaju, što, naravno, ne mora da znači i nije nužno. S druge strane, u FBiH iz godine u godinu je to odobravanje tog evropskog puta na visokom nivou”, navofi analitičar Rasim Ibrahimagić.

Ukupno 48 odsto ispitanika misli da evropski put BiH nema alternativu, dok njih gotovo 45 procenata smatra da ima. Građani sve više postaju svjesni jednog ključnog pitanja – šta oni dobijaju ulaskom BiH u Evropsku uniju, a šta gube, odnosno kakva će biti njihova pozicija?

“U ovom dosadašnjem rezultatatu dosta ima ideološkog pristupa, gdje se EU posmatra kao spas i rješenje za sve probleme u BiH a ne kao proces transformacije vrijednosti koje treba da dijele i građani i stanovnici BiH sa onima u EU”, ističe Miloš Šolaja sa Fakulteta političkih nauka Banjaluka.

Ukupno 56,3% ispitanika prepoznaje EU kao najvećeg donatora sredstava BiH. Za 20,9% ispitanika to je Turska, 6% smatra da je Rusija, a 4,9% smatra da je to Japan.

“Ono što je meni bilo zanimljivo, što je malo jasnije ove godine, čini mi se nego prethodnih, iako je EU najveći donator u BiH identifikovano je da većina ljudi u Federaciji misli da je drugi najveći donator Turska, a u RS se percipira da je Rusija, ni jedno ni drugo nije ni blizu tačno, međutim, čini se da praktično politizacija trenutka u kom se nalazimo, geopolitičkih 
kretanja, čini svoje, kao i zbližavanje određenih lidera iz naše zemlje sa liderima tih zemalja”, kaže profesorica međunarodnih i evropskih odnosa Lejla Ramić-Mesihović.

Prema mišljenju najvećeg broja ispitanika, najveću korist od ulaska BiH u EU će imati mladi. Isto tako najveći broj ispitanika smatra da politizacija procesa u najvećoj mjeri otežava integraciju BiH u EU.

IZVOR: RTV USK

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo