MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Građani iz svih krajeva BiH došli u Banja Luku na otvaranje džamije Arnaudija

Građani iz svih krajeva Bosne i Hercegovine došli su danas, 7. maja, u Banja Luku gdje će u prisustvu hiljada građana i visokih zvanica iz BiH i Turkiye, biti otvorena obnovljena džamija Arnaudija.

Nura Muratović iz Srebrnika, kaže da joj jako bitno danas biti u Banjoj Luci.

“Gdje god je proklanjanje, to za našu vjeru i to je normalno, bitno je za svakoga ko hoće i želi normalno. Jutros smo krenuli u pola tri da dođemo ovdje”, rekla je ona.

Naim Mujkanović iz Čelinca rekao je da mu današnji događaj budi posebne emocije jer je tu rođen, a sada živi u Sanskom Mostu.

“Budi, kako ne budi, tu sam rođen, živio, odrastao, i sada sam tu, dođem budem po cijelu zimu tu”, rekao je on.

Esma Ramulić iz Rakovčana redovno posjećuje ovakve manifestacije, a obnovljena Arnaudija džamija joj izgleda jako lijepo.

Izgled je lijep, a bitno mi je to, zato sam i došla tu, jer je to jedan veliki dan za nas”, kazala je Esma Ramulić.

Svečanost otvaranja počinje od 11 časova, a ova džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu.

“Kako izgleda, da podsjeti na stara vremena, kakva je bila prije džamija , davno, prije 50 godina, tako eto samo da vidim to, u ime Boga dragog”, rekao je Aziz Tatarević iz Banovića.

Obnovom Arnaudije završava se proces obnove 16 porušenih džamija u Banjoj Luci. Poput Ferhat-pašine džamije, Arnaudija džamija je sazdana na fragmentima koji su nakon njenog rušenja odnošeni na razna mjesta.

Arnaudija je džamija koju vezuje slična sudbina kao i Ferhat-pašinu džamiju. Izgrađena je krajem 16. stoljeća, 1595. godine, samo nekoliko decenija nakon Ferhadija džamije. Izgradio ju je Hasan defterdar, ministar finansija Fehat-paše Sokolovića, potpisnik vakufname Ferhat-paše Sokolovića i njegov savremenik.

Arnaudija je na neki način kroz historiju dobila epitet sestre Ferhadije džamije, tako dijele i tragičnu sudbinu, odnosno 7. maj 1993. godine, kada su u ranim jutarnjim satima detonirana oba objekta.

Otvaranje Arnaudija džamije centralni je događaj manifestacije “Dani džemata i džamija” koju Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizuje 8. put, a koja će trajati do 12. jula. Manifestacija se organizuje kako bi podsjetili na Dan džamija, a time i rušenje Ferhadija džamije u Banjoj Luci, koja je zajedno s Arnaudijom i drugim džamijama porušena u noći između 6. i 7. maja 1993. godine.

Arnaudija džamija je jedna od 16 u toku agresije porušenih džamija u Banjoj Luci. Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice s Generalnom direkcijom vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma Turkiye, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.

Svečanom otvorenju džamije Arnaudija će prisustvovati ministar za kulturu i turizam Republike Turkiye Mehmet Nuri Ersoy, predsjednik Uprave za vjerske poslove Turkiye Ali Erbas, direktor Generalne vakufske direkcije Republike Turkiye Sinan Aksu, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zajimović, te brojne druge zvanice.

Izvor: R Sarajevo

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa