Građani Sarajeva pružili veliku podršku narodu Ukrajine koji trpi ruski teror

Na Trgu Suzan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu danas se održava protest pod nazivom “Stojimo uz Ukrajinu”.

Centar za postkonfliktna istraživanja i partnerske organizacije civilnog društva danas su organizovali skup podrške građana narodu Ukrajine.

U centru Sarajeva se okupilo nekoliko stotina građana među kojima su bili i gradonačelnica Benjamina Karić, državni parlamentarci Saša Magazinović i Predrag Kojović, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić, glumac Ermin Bravo i mnogi drugi.

Gradonačelnica Sarajeva je izjavila da Sarajke i Sarajlije najbolje razumiju narod Ukrajine i stoje uz narod Ukrajine.

“Osjećamo njihovu patnju i njihovu bol i danas šaljemo snažnu podršku iz glavnog grada BiH. Mene posebno boli i pogađa patnja ljudi. Svakodnevna patnja ukrajinskog čovjeka me podsjeća na patnju građana Sarajeva i Bosanca i Hercegovaca tokom agresije. To u nama budi teške emocije i izaziva potrebu da podržimo ukrajinski narod. Mi najbolje znamo kako je živjeti pod opsadom i trpiti agresiju”, kazala je.

Dodala je da je iz rezerve budžeta Grada Sarajeva izdvojeno 20.000 kao sitna, ali simbolična poruka Sarajeva narodu Ukrajine i bit će uplaćena Crvenom krstu Ukrajine.

“Sigurna sam da bi naš narod otvoreno primio izbjeglice, kako su Evropa i svijet dočekivale nas tokom agresije na BiH. Trenutno imamo samo dvije porodice koje su kod svojih porodica u Sarajevu. Ja sam ih obišla i pružila im podršku. Mi smo spremni, otvorenih ruku, pomoći svima”, istakla je.

Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja rekla je kako je ova sedmica simbolično izabrana jer se obilježava i godišnjica opsade Sarajeva.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo