MARKETING

Građani danas na protestu ispred Američke ambasade

Grupa građana koja je protekle sedmice organizovala proteste ispred zgrade OHR-a, gdje su zahtijevali od visokog predstavnika da iskoristi svoje ovlasti, najavila je nove proteste za danas u periodu od 10:00 do 12:00 sati.

Novi protesti će se ovaj put održati ispred Američke ambasade, odnosno na platou ispred Zemaljskog muzeja.

“Mi građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni atak uključujući i prijetnju silom”, navodi se u saopštenju.

Neki od zahtijeva su i pomoć stručnih ljudi koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ..).

Osim toga, zahtjev je i da se međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Heregovini ne mijenja parcijalno već suštinski, na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje BiH vijekovima ima kao multi-kulturalno društvo.

U saopštenju se ističe da građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo