MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Gradonačelnik Bihaća tražio od kolega iz Krajine da prihvate dio migranata

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić uputio je gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina na području Unsko-sanskog kantona dopis u kojem ih moli da prihvate određeni broj migranata i olakšaju život Bišćanima.Dopis je poslao sredinom prošlog mjeseca, ali niko od Fazlićevih kolega nije odgovorio.

U dopisu ih podsjeća kako se Bihać suočava s migrantskom krizom od marta 2018. godine, koja je pored sigurnosne, rezultirala i drugim pojavama u kojima je njihova lokalna zajednica pretrpjela štete.

” U protekle dvije godine u našem gradu na četiri lokacije (od kojih su tri u urbanom dijelu grada) boravilo je više od 50.000 migranata, a trenutno ih boravi između 4.000 i 6.000 na području grada. Nažalost, teret migrantske krize Grad Bihać nosi sam i bez konkretne pomoći nadležnih institucija, te svaki vid podrške i pomoći drugih lokalnih zajednica za naš grad i njegove građane je od velikog značaja. S obzirom na to da rješavanje migrantske krize ide sporo i bez konkretnih odluka i poteza, molimo vas da u cilju pomoći i podrške gradu Bihaću razmotrite odluku o privremenom prihvatu i smještaju ograničenog broja migranata na određeno vrijeme na teritoriji vaše općine/grada”, naveo je Fazlić u dopisu.

Istakao je kako bi usvajanjem takve odluke pokazali solidarnost prema Bihaću i njegovim građanima te poslali poruku ostalim lokalnim zajednicama i nadležnim institucijama u BiH da Bihać nije ostavljen sam u rješavanju migrantske krize.

S obzirom na to da niko od gradonačelnika i načelnika nije odgovorio na ovaj dopis, jasna je poruka da je Bihać u ovoj borbi sam. Prema najavama ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, migranti iz kampa Vučjak bi trebali biti prebačeni u kasarnu Blažuj kod Sarajeva za 15-ak dana ili do kraja ovog mjeseca, a u opticaju je i kasarna Ljubače kod Tuzle.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa