Granična policija Bosne i Hercegovine spriječila krijumčarenje 24 strana državljana

Granična policija Bosne i Hercegovine saopćila je da je na Međunarodnom graničnom prijelazu Šamac danas spriječeno krijumčarenje 20 stranih državljana, a prethodnog dana još četiri na području Bratunca.

Pripadnici Jedinice granične policije Orašje, u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, otkrili su na Graničnom prijelazu Šamac, pri izlasku iz Bosne i Hercegovine, 17 državljana Turske i tri osobe bez identifikacionih dokumenata. 

Strani državljani su otkriveni u unutrašnjosti tovarnog prostora prilikom pregleda teretnog motornog vozila, bh. nacionalnih oznaka, koje je prevozilo dijelove za građevinske mašine. 

Vozilom je upravljao državljanin Bosne i Hercegovine T.M. (1957.), koji je lišen slobode. 

O događaju su obaviješteni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine i sudija za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine, prema čijim naredbama pripadnici Granične policije nastavljaju daljnji rad. 

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Zvornik jučer su lišili slobode osobu inicijala D.M. (1976.), državljanin Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, nakon što je na području Bratunca spriječen u krijumčarenju četiri maloljetne osobe sa područja Kosova. 

Strane državljane je krijumčario u vozilu “Fiat”, nacionalnih oznaka Srbije. 

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine će protiv D.M. biti dostavljen Izvještaj zbog krivičnih djela krijumčarenje osoba i sprečavanje službene osobe u obavljanju službene radnje, budući da se više puta oglušio na naredbe policijskih službenika da zaustavi vozilo. 

Maloljetne osobe sa područja Kosova su, u prisustvu ovlaštenog prevodioca i socijalnog radnika, saslušane u svojstvu svjedoka i predate pripadnicima Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo