Gruzijska separatistička pokrajina raspisuje referendum o pripojenju Rusiji

Vlasti gruzijske proruske separatističke pokrajine Južna Osetija objavile su u petak da će održati referendum o njenom pripajanju Rusiji 17. jula.

Odlazeći predsjednik Anatolij Bibilov potpisao je ukaz o raspisivanju referenduma u Republici Južnoj Osetiji, saopćeno je iz njegovog ureda, navodeći “historijske aspiracije” stanovnika male teritorije Kavkaza kao razlog za pridruživanje Rusiji, s kojom graniči.

Južna Osetija je bila u centru rusko-gruzijskog rata 2008. godine, nakon čega je Kremlj priznao njenu nezavisnost, kao i nezavisnost još jedne separatističke gruzijske provincije Abhazije i tamo postavio vojne baze.

Inauguracija predsjednika Alana Gagloeva, koji je prošlog vikenda pobijedio na izborima, održat će se nakon 21. maja. Glagoev je ranije za TASS izjavio da bi Rusija trebala dati zeleno svjetlo za referendum o pridruženju Južne Osetije.

“Ovo nije jednostran proces. Moramo razumjeti našeg strateškog partnera (Rusiju). Čim dobijemo signal, čim bude jasno da je kucnuo čas, mi ćemo zasigurno taj referendum održati”, rekao je Glagoev.

Ukrajinske separatističke pokrajine Donjeck i Lugansk, čiju nezavisnost Moskva također priznaje, također su izrazile interes za pridruživanje Rusiji.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo