MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Haftar proglasio primirje u Tripoliju tokom ramazana

Libijska nacionalna vojska (LNA) pod komandom generala Khalife Haftara proglasila je prekid vatre tokom ramazana, izjavio je njihov glasnogovornik u srijedu, nakon sedmica intenzivnih borbi protiv međunarodno priznate vlade sa sjedištem u Tripoliju.Glasnogovornik libijske Nacionalne vojske (LNA) Ahmed Mismari rekao je u televizijskoj emisiji da je primirje došlo na zahtjev međunarodne zajednice i “prijateljskih zemalja”, prenosi Reuters.

I LNA i Vlada Nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju već su dva puta ove godine objavljivali prekid borbi, ali je prošlog mjeseca došlo do oštre eskalacije ratnih sukoba.

Libija je od 2014. podijeljena između Vlada Nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju (GNA) i paralelne uprave sa sjedištem u Bengaziju na istoku zemlje.

Komandant LNA libijski general Khalifa Haftar pokrenuo je rat prije godinu dana za zauzimanje Tripolija, ali su snage GNA ovog mjeseca uzvratile uz tursku vojnu podršku, posebno putem bespilotnih letjelica koje su ciljale linije opskrbe na istoku.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa