MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

HDZ-ov zakon o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu u dokumente prekosutra u Parlamentu

Na 28. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naći će se i Zahtjev poslanika Nikole Lovrinovića (HDZ) za razmatranje Prijedloga zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH po hitnom postupku.Sjednica se održava prekosutra, 27. aprila, a Lovrinovićev zahtjev naći će se na dnevnom redu kao 4. tačka.

Važno je napomenuti da je ovaj zakon u pralamentarnu proceduru upućen po hitnom postupku, što znači da nema javne rasprave.

Napominjemo, preijedlog HDZ-a je da se svaki punoljetni građanin BiH, a za maloljetne osobe to bi radili roditelji, izjasni u ovlaštenom matičnom uredu da li se izjašnjava kao pripadnik jednog od konstitutivnih naroda (Srbin, Hrvat ili Bošnjak), da li se izjašnjava kao pripadnik neke nacionalne manjine ili pripada grupi Ostalih.

Ti podaci bi se upisivali u matičnu knjigu rođenih, ili u matičnu knjigu državljana BiH ili na ličnu kartu/osobnu iskaznicu ili na svaki dokument po želji pojedinca.

Ukoliko se građanin ne želi izjasniti nikako, matičar je dužan upisati takvo opredjeljenje, pa bi onda u gore navedenim dokumentima pisalo da se niste htjeli izjasniti kojem konstitutivnom narodu pripadate ili grupi Ostalih.

HDZ u zakonu predlaže da se i naknadno možete upisati po ovom osnovu na lični zahtjev.

Napominjemo, da bi zakon bio razmatran po hitnom postupku potrebna je da se s tim složi prosta većina u Predstavničkom Domu Parlamentarne Skupštine BiH. Ukoliko bi ovaj zakon bio usvojen u ovakvom prijedlogu u navedenom domu, još potrebno je da bude usvojen i u Domu naroda.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa