MARKETING

Hiljade radnika preduzeća u FBiH štrajkovalo zbog povećanja cijene električne energije

Hiljade radnika u privrednim društvima širom Federacije BiH danas su obustavile rad na pola sata u okviru štrajka upozorenja koji je organiziralo Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

Štrajk je organiziran povodom ugovora o snabdijevanju električnom energijom koje su privredna društva dobila od elektroprivreda u FBiH, a u kojima se cijena električne energije za privredu povećava od 150, a za neke kompanije i do 350 posto.

Predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović izjavio je da je štrajk opomena i apel Vladi Federacije BiH da hitno poduzme mjere i donese odluku kojom se povećanje cijena električne energije za privredu ograničava na maksimalno 20 posto.

“Takvu odluku može donijeti samo Vlada FBiH. Mi smo već pozvali naše članice da ne potpisuju ugovore o nabavci električne energije koje su dobili od elektroprivreda, tako da se lako može desiti da elektroprivrede dočekaju novu godinu bez potpisanih ugovora”, dodao je Smailbegović.

Istaknuto je da je kompanija ArcelorMittal Zenica dobila ponudu od Elektroprivrede BH za cijenu električne energije u 2022. godini, u kojoj se traži povećanje od 125 posto u odnosu na trenutnu cijenu.

Direktor Pobjede Tešanj Elvedin Ćosatović kazao je medijima da su protesti posljednji signal odgovornim osobama da razumiju trenutnu situaciju u kojoj se nalaze kompanije, koje državi donose benefite i dobit.

Rukovoditelj istraživanja u Tvornici GS TMT Travnik Denis Bešić naveo je da su, umjesto najavljivanog seta mjera za zaštitu privrede od Vlade FBiH, prije nekoliko dana dobili smo obavijest o povećanju cijene električne energije za njihovu kompaniju od 210 posto.

Direktor Željezare Ilijaš Zlatan Šehić naglasio je da je enormno povećanje cijena struje za privredu još jedan primjer iracionalnog ponašanja predstavnika vlasti i vladajućih struktura koji selektivno biraju evropske standarde koje prate, a drugi se preskaču, saopćeno je iz UPFBiH.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo