MARKETING

HNS pisao međunarodnoj zajednici: Zabrinuti smo zbog mogućnosti nasilja i ekstremizma

Predsjednici svih 12 stranaka okupljenih unutar Hrvatskog narodnog sabora BiH uputili su danas pismo javnosti i relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice. Ističu kako ovih dana “svjedočimo iznimno agresivnoj i duboko zabrinjavajućoj retorici bošnjačkog političkog vodstva povodom najava Ureda visokoga predstavnika (OHR) o izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona”.

“Očekujemo kako će se provesti Odluka Ustavnog suda BiH U-23/14 i time zaustaviti grubo kršenje osnovnih načela demokracije i vladavine prava. Sustav pariteta i podjele vlasti između predstavnika konstitutivnih naroda i svih drugih građana u skladu s Washingtonskim sporazumom i Dejtonskim sporazumom temelj su političke stabilnosti Bosne i Hercegovine. Držimo da je sloboda govora temeljno ljudsko i demokratsko pravo svakog pojedinca. Međutim, zabrinuti smo zbog alarmantne količine ekstremizma i govora mržnje koju šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane skupine na društvenim mrežama, ali nažalost i predstavnici pojedinih medija. Pozivi na nasilne proteste i sukobe ne smiju se tolerirati. Izražavamo zabrinutost zbog mogućih nasilnih izgreda, pogotovo znajući za sve učestalije napade na hrvatske povratnike i njihove simbole u Srednjoj Bosni te drugim miješanim područjima. Militarističke izjave poništavaju sav dosadašnji napredak u promociji demokracije te izgradnji mira i države Bosne i Hercegovine u interesu svih njenih konstitutivnih naroda, manjina i svih građana”, navodi se u pismu.

Tvrde da se sa različitim vrstama prijetnji i incidenata suočavaju već godinama te kako smatraju da je “došlo vrijeme za oštro osuđivanje govora mržnje kojeg doživljavaju pripadnici hrvatskog konstitutivnog naroda i politički dužnosnici posljednjih sedmica”.

“Naime, govor mržnje i postojeće prijetnje su eksplicitne i javne te su usmjerene i prema međunarodnoj zajednici, čije se djelovanje očito želi obeshrabriti s ciljem nastavka političke dominacije predstavnika većinskog bošnjačkog konstitutivnog naroda na štetu malobrojnijih i manjinskih zajednica u Bosni i Hercegovini, čime bi se u konačnici ukinula višenacionalna raznolikost BiH. Dijelimo s njima viziju Bosne i Hercegovine kao uspješne države, buduće članice Evropske unije, države jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih građana, po uzoru na moderne evropske države s federalnim uređenjima. Kao u pojedinim evropskim državama, načela podjele vlasti i paritet su instrumenti koji jamče zajedništvo, koheziju i pretpostavke su jedinstvenog djelovanja u ostvarenju zajedničkih ciljeva i prosperiteta u interesu građana BiH. Nažalost, takva je vizija Bosne i Hercegovine jasno ugrožena. Bojkotiranjem izmjena izbornog zakonodavstva i prijetnjama sigurnosti, danas se više nego ikad otvoreno u javnosti dokazuje da su ugrožena budućnost, politička i građanska prava Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda. Isto se odnosi i na sve manjinske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojima se ne dozvoljava ravnopravno sudjelovanje u političkom životu”, navode iz HNS-a.

Zaključili su da posebno zabrinjava da su stranke i pojedinci koji samodeklarativno štite građanska prava najglasnije u otvorenom pozivu na nasilje i protivustavno ponašanje na dnevnoj osnovi.

“Dojam koji se stiče se već pokazuje kao istinit – njihova namjera je otimanje ustavom zajamčenih mjesta koja pripadaju hrvatskom konstitutivnom narodu i ostalima u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Taj model se odvija po uzoru na uzurpacije u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a koje nam prijete i ovaj put. Nasuprot tome, smatramo kako svi politički sistemi bi trebali uzeti u obzir političke zahtjeve svih naroda i biti izraz općeg konsenzusa u podijeljenim društvima kao što je Bosna i Hercegovina. Hegemonija, govor mržnje i nasilje ne smije imati mjesto u dnevnoj politici. Na kraju, vjerujemo kako možemo računati na saradnju sa svim ključnim akterima međunarodne zajednice s ciljem smanjenja tenzija, sprječavanja nasilja, zaštite od neustavnog unitarističkog hegemonizma i militantnog nacionalizma koji uznemirava javnost, produbljuje međuetničke podjele i ugrožava stabilnost Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u pismu HNS-a.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo