MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Hoće li HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona dobiti potrebnu većinu?

Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku da HDZ-ov prijedlog izmjene Izbornog zakona BiH nije štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka, ponovo će se naći pred delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

U HDZ-u optimistični, te vjeruju da će prijedlog dobiti potrebnu podršku. 

Analitičari smatraju da je ovo skupljanje političkih poena u predizbornoj kampanji, ali i prikupljanje argumenata za postizbornu blokadu.

Nakon što su delegati SDA, SBB-a, SDP-a povukli mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Domu naoroda BiH, sudije Ustavnog suda BiH odlučile su da prijedlog zakona nije štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Stoga je prijedlog ponovo upućen u parlamentarnu proceduru. 

Predlagači su delegati Kluba Hrvata Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak. Čović očekuje da će prijedlog zakona dobiti podršku.

“Bilo je nekih najava da će opet Bošnjaci tražiti da se ona skine, ali zakon je vrlo jasan kad ste jednu sjednicu prekinuli, pozvali se na vitalni nacionalni interes, poslije odluke Ustavnog suda – ona mora biti prva na redu i bit će – vjerujem bit će i usvojen i proći dom naroda”, rekao je Čović.

Uz sav optimizam nekoliko je opcija u igri. Najizvjesnije je da HDZ računa na podršku SNSD-ovih delegata, te će prijedlog izmjena zakona u Domu naroda proći. 

Dalje idu u Zastupnički dom gdje je velika mogućnost da neće dobiti potrebnu podršku. Stav SDA poznat – nisu stvoreni uslovi za razmatranje i usvajanje izbornog zakona čiji je predlagač HDZ.

“Ima da promijeni način (op.a. Čović) kako se odnosi prema nama, bošnjačkom fronutu, ima da spusti zahjtev da ne može dobiti neke paritete kako je zamislio. Odavno mi skoro i nemamo komunikaicje s HDZ-om”, rekao je ranije Bakir Izetbegović. 

Izborna reforma bila je tema razgovora i u Briselu, te je lider SNSD-a nakon povratka kazao:

“Nismo prihvatili da ustavne reforme budu prioritet nego izborene, prioritet nakon izbora uz promjene ustava koje prate izborne reformu, to znači da smo mi stalno govorili – mi smo spremni za člana Predsjedništva umjesto Srbin piše jedan i tu imamo konsenzus i to je ustavna refoma koju smo spremni prihvatiti vezano za Izborni zakon”, kazao je Dodik.

Sve izvjesnije je da će opšti izbori biti održani prema postojećem zakonu. Veći problemi se mogu očekivati nakon izbora, upozoravaju analitičari. 

Nametanje izbornog zakona u Domu naroda osim što je predizborni potez to je i Čovićev argument za izvjesnu postizbornu krizu, stav je analitičara.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa