Hrvatska ublažila mjere

Od danas su u Hrvatskoj na snazi znatno ublažene epidemiološke mjere, a između ostalog podrazumijevaju produženo radno vrijeme kafića i restorana do 2.00 ujutro, te duplo veći broj ljudi na javnim događajima.

Nacionalni štab civilne zaštite objavio je na svojim stranicama da na javnim događanjima vani može biti 200 ljudi, a ne 100 kao do sad, a ako svi imaju digitalne kovid-potvrde, više nema ograničenja.

Donesene su odluke o prestanku važenja posebnih mjera na pijacama, pogrebima, svadbama i sklapanjima braka, zatim mjera za vozače teretnih vozila međunarodnog transporta, te korištenja dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta i bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom.

Od ponedjeljka, 21. marta, vrtićka djeca više ne moraju u samoizolaciju, a učenici će se testirati samo ako od kovida 19 oboli neko od njih u razredu.

Dokaz o preboljelom kovidu 19, vakcinisanju ili testiranju više neće biti potreban u centrima za socijalnu pomoć.

Vjerski obredi i sjednice predstavničkih tijela mogu se održavati bez ograničavanja broja prisutnih, ali uz obavezno korištenje maski i pridržavanje preporuka i obavezu redovnog provjetravanja prostora.

Nove mjere biće na snazi do 15. aprila.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo