MARKETING

Husić: Nema dogovora sa Vladom FBiH i Elektroprivredom, večeras nova okupljanja rudara

Dogovor sa Vladom Federacije BiH i Elektroprivredom BiH nije postignut i proizvodnja u svim rudnicima u sastavu koncerna je obustavljena do daljnjeg, zaključeno je na vanrednoj sjednici Upravnog odbora Sindikata radnika rudnika Federacije BiH, koja je danas održana u Kaknju. Za večeras je najavljeno okupljanje rudara i članova njihovih porodica ispred kapija rudnika u FBiH, a očekuje se ponovo podrška i građana Bosne i Hercegovine.

Rukovodstvo “Elektroprivrede BiH” ne prihvata prijedlog sporazuma koji je Samostalni sindikat radnika rudnika uglja u Federaciji BiH usaglasio sa Ministarstvom industrije i energetike, potvrdio je danas predsjednik Sindikata Sinan Husić.

Husić je dodao da će zbog toga proizvodnja u svim rudnicima u sastavu koncerna i dalje biti obustavljena.

“Od jutros smo očekivali pozive i dogovor, od kojeg očigledno nema ništa. Mi smo i dalje u radničkom neposluhu”, rekao je Husić.

On kaže da sindikat rudara poziva lidera DF-a Željka Komšića da objasni radnicima i građanima zašto generalni direktor “Elektroprivrede BiH”, koji je njegov kadar, ne može biti smijenjen.

Oni su pozvali članove porodica rudara i građane da im daju podršku na večerašnjim okupljanjima od 18.00 sati ispred direkcija rudnika u gradovima u kojima oni egzistiraju.

Rudari iz sedam rudnika u FBiH odlučili su da prekinu protest pred zgradom federalne Vlade u Sarajevu i vrate se kućama, ali proizvodnju uglja neće nastaviti dok ne budu usvojeni njihovi zahtjevi.

Zaposleni u sedam rudnika u FBiH koji posluju u okviru koncerna “Elektroprivreda”, između ostalog, traže stavljanje van snage spornih pravilnika, smjenu generalnog direktora “Elektroprivrede” i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate u rudarstvu u iznosu 1.000 KM.

U rudnicima koji posluju u okviru “Elektroprivrede” obustavljena je proizvodnja u svim pogonima.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH raspravljaće na sjednici 30. novembra o štrajku rudara i njihovim zahtjevima upućenim sa protesta.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo