MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Idealna hrana i za postača: Hurme – pripisuju im se različiti zdravstveni benefiti koje je i nauka potvrdila

Hurma je biljka koja hiljadama godina postoji u ljudskoj prehrani. Porijeklo joj je iz sjeverne Afrike odakle se proširila u bliskoistočne zemlje, te u malom obimu u Evropu i Sjevernu Ameriku.
Poznato je više od 100 sorti hurmi koje se dijele u tri različite grupe: mekane, polusuhe i suhe, a ta podjela zapravo zavisi od sadržaja glukoze, saharoze i fruktoze.
Hurme je moguće jesti samostalno, kao međuobrok, možete ih puniti različitim kremama, poput maslaca od orašastih plodova, kremastim sirom.
Osim toga, hurme se često koriste mljevene u različitim kolačima jer povezuju smjesu, daju kremastu strukturu i slatkoću.
Pružaju široku paletu esencijalnih hranjivih tvari i vrlo su dobar izvor kalija. Sadržaj šećera u zrelim hurmama iznosi oko 80 posto, ostatak se sastoji od proteina, vlakana i elemenata u tragovima, uključujući bor, kobalt, bakar, fluor, magnezij, mangan, selen i cink.
Pripisuju im se i mnogi zdravstveni benefiti, koje je nauka potvrdila:
Hrana za postače
Ljekari na zapadu savjetuju pacijentima koje liječe postom, da ga prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. I pošto znamo da hurme sadrže veliki postotak šećera, koji se lahko apsorbuje, onda nam je jasno da su hurme i voda najbolja hrana za postače.
Poboljšavaju zdravlje kostiju
Hurme su bogate selenom, manganom, bakrom i magnezijem, mineralima koji su potrebni za održavanje zdravlja kostiju te u prevenciji koštanih oboljenja, poput osteoporoze.
Jačaju živčani sistem
Hurme su bogate kalijem, a sadrže i manju količinu natrija koji su potrebni za održavanje pravilnog funkcioniranja živčanog sistema. Kalij utječe na sniženje nivoa holesterola te održava niskim rizik od nastanka srčanog udara.
Pomažu kod anemije
Osim toga što su bogate fluorom koji pomaže u održavanju zdravlja zuba, hurme sadrže i visoke količine željeza, pa se preporučuje njihova konzumacija osobama sa manjkom željeza i anemijom. Osim toga, hurme dokazano pomažu i u čišćenju krvi od toksina.
Pozitivno utječu na probavu
Sa samo par pojedenih datulja koje ste prethodno namočili u vodi, značajno ćete pozitivno utjecati na probavni sistem i njegovo uredno funkcioniranje, pa se ovi plodovi posebno preporučuju osobama koje pate od zatvora.
Naime, hurme imaju visok udio u vodi topivih vlakana koji su ključni u održavanju zdravog rada crijeva te neometanom prolazu hrane kroz probavni trakt.
Poboljšavaju zdravlje kože
Vitamini C i D pozitivno utječu na elastičnost kože te je održavaju mekanom i glatkom. Također, ako postoje neki kožni problemi, uključivanje hurmi u prehranu pomaže u njihovom nestanku. Na kraju, hurmama se pripisuje i učinak u usporavanju starenja te sprečavanju nakupljanja melanina u organizmu.
Liječe alergije
Hurme u sebi sadrže organski sumpor, element koji se vrlo rijetko nalazi u hrani, a koji ima jako puno učinaka na zdravlje, među kojima su smanjenje alergijskih reakcija i sezonskih alergija. Stoga, redovna konzumacija hurmi, potvrđeno je i studijama, može imati pozitivne učinke na smanjenje alergije, posebno se to odnosi na sezonski uvjetovane alergije.
Dižu nivo energije
Visoki nivoi prirodnih šećera u hurmama izvrstan su izvor brze energije koja dobro dođe prije ili usljed neke teže fizičke aktivnosti.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa