MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Indonezija zabranila putovanja na godišnje odmore za vrijeme ramazana

Indonezija je privremeno zabranila putovanja na godišnje odmore kako bi spriječila širenje koronavirusa, s obzirom na to da milioni muslimana obilježavaju početak svetog mjeseca ramazana.Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska država na svijetu i deseci miliona ljudi putuju kući kako bi svake godine s porodicama i voljenima proslavili kraj ramazana, to je godišnja tradicija koja se zove mudik.

Međutim, zemlja se bori s brzo rastućim brojem infekcija koronavirusom i postoji bojazan da će proslava koja obilježava kraj ramazana izazvati dodatne slučajeve zaraze koronavirusom, piše CNN.

U ranim fazama pandemije Indonezija nije prijavila nijedan slučaj koronavirusa do početka marta. Sada je druga najpogođenija zemlja epidemijom u jugoistočnoj Aziji, iza Singapura.
Kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti, zabranjeno je putovanje za vrijeme praznika u zemlji, a javni prijevoz između većih gradova obustavljen je od petka do 31. maja.

Privatnim vozilima i motorima zabranjeno je putovanje u velike gradove koji su žarište epidemije. Područje Džakarte jedna je od takvih zona u kojoj se koronavirus brzo proširio tokom posljednjeg mjeseca.

Ove godine će muslimani u Indoneziji posmatrati ramazan u vrlo različitim okolnostima. Stroge mjere socijalne distance za vrijeme koronavirusa sprečavaju porodice i prijatelje da se međusobno posjećuju i da zajedno iftare.

Vlada nije u ovoj fazi provela zabranu zatvaranja bilo koje džamije.

“Na ulicama nema sjaja, u džamijama vlada tišina, ovo je nova atmosfera koju ćemo osjetiti upijajući istinski smisao posta koji provodimo”, rekao je predsjednik Indonezije Joko Widodo, ohrabrujući muslimane da se fokusiraju na privatnu molitvu.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa