MARKETING

Irački premijer preživio pokušaj atentata dronom

Irački premijer Mustafa Al-Kadhimi preživio je današnji pokušaj atentata dronom, saopćila je vojska ove države. Na meti je bio dok je ulazio u rezidenciju u Bagdadu.

Nakon toga oglasio se na Twitteru pozvavši građane da budu smireni i suzdržani.

“Hvala bogu ja i moji ljudi smo dobro. Bio sam i ostao sam za obnovu Iraka i iračkog naroda. Izdajnički projektili neće obeshrabriti vjernike te će neznatno narušiti stabilnost i odlučnost naših herojskih snaga da sačuvaju sigurnost, postignu pravdu i uspostave zakon”, poručio je Al-Kadhimi.

Vojska je saopćila da je nepovrijeđen i da je dobrog zdravlja. Ukazala je da su poduzete “sve potrebne mjere nakon neuspješnog atentata”. Izvor blizak premijeru izjavio je da se pokušaj atentata desio kada se Al-Kadhimi vraćao u rezidenciju nakon što je nadzirao rad sigurnosnih snaga, koje su se kod južnog ulaza u Zelenu zonu sukobile s demonstrantima.

Zelena zona je jako osigurano područje Bagdada gdje se nalaze premijerova rezidencija, državne institucije i diplomatska predstavništva.

U trenutku kada je ulazio u rezidenciju počeo je napad dronom tokom kojeg je ranjeno nekoliko tjelohranitelja i pričinjena manja materijalna šteta. State Department je osudio pokušaj atentata, kojeg su nazvali “očiglednim terorističkim činom”.

“U stalnom smo kontaktu s iračkim sigurnosnim snagama odgovornim za očuvanje suvereniteta i nezavisnosti Iraka. Ponudili smo pomoć u istrazi ovog napada”, naglasio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Za ovaj čin niko nije preuzeo odgovornost. Desio se u trenutku velikih tenzija u glavnom gradu Iraka. Jedna osoba je ubijena, a nekoliko ih je povrijeđeno 5. novembra, i to nakon što su se pristalice proiranskih milicija u blizini Zelene zone sukobile sa iračkim sigurnosnim snagama.

Proiranske snage pozvale su na proteste nakon što su njihovi politički predstavnici tokom prošlomjesečnih izbora izgubili mandate u parlamentu. Potom su usljedili veliki protesti, piše CNN.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo