MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Iran balističkim raketama napao američku vojsku u Iraku

Nakon višednevnih najava o osveti Sjedinjenim Američkim Državama, koje su dolazile iz Irana, noćas u dva sata iranske snage su balističkim projektilima napale dvije američke vojne baze u Iraku.Pentagon je potvrdio da je napadnuta zračna baza Ain al-Asad u iračkoj provinciji Anbar i baza Erbil na sjeveru Iraka. Naveli su da je Iran lansirao više od 12 balističkih projektila usmjerenih protiv američkih i koalicionih snaga u Iraku.

“Jasno je da su ovi projektili lansirani iz samog Irana, a ciljali su najmanje dvije iračke baze u kojima je stacionirano američko i koaliciono vojno osoblje”, navode iz Pentagona.

Iranski mediji javljaju da je u napadima uništeno nekoliko američkih helikoptera i ubijeno oko 80 američkih vojnika.
Kako stoji u izjavi Iranske revolucionarne garde, koja je preuzela odgovornost, napad su izvršili u znak odmazde zbog ubistva generala Qassema Suleimanija, koje je izvršeno po nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ovaj napad ima za cilj pritisak na SAD da se povuče s teritorije Iraka.
U međuvremenu su Iranci izdali novo upozorenje.

“Bude li još američkih napada, uslijedit će naši novi razorni odgovori”, naveli su.

Iste noći se neposredno pri polijetanju s teheranskog aerodroma Imam Homeini srušio ukrajinski avion u kojem je bilo 180 ljudi. U nesreći nije bilo preživjelih, a incident se pripisuje tehničkim problemima aviona.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa