MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Iran će pomilovati 10.000 zatvorenika zbog pandemije koronavirusa

Iran planira pomilovati još 10.000 zatvorenika, a uredbu o amnestiji vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei će potpisati uoči iranske Nove godine zvane Novruz koja ujedno označava i prvi dan proljeća te početak godine prema iranskom kalendaru.Kako piše Guardian, u pokušaju da se što bolje bori protiv širenja koronavirusa, od kojeg je u Iranu do sada umrlo više od 1.100 osoba, već je privremeno pušteno 85.000 zatvorenika.

Među njima je i Nazanin Zagari Retklif, član humanitarne organizacije koji ima dvojno državljanstvo Irana i Velike Britanije, a koji je osumnjičen za pokušaj rušenja vlade.
“Veliki broj zatvorenika koji su privremeno oslobođeni ne treba se vratiti u zatvor nakon pomilovanja vođe”, rekao je glasnogovornik sudstva Gholam-Hossein Esmaili.

Iran je potvrdio da se 189.500 ljudi nalazi u zatvorima, prema izvještaju koji je specijalni izvjestitelj za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Iranu Javaid Rehman podnio Vijeću za ljudska prava u januaru.
To uključuje i stotine uhapšenih tokom ili nakon antivladinih protesta u novembru.

Iako iranski zdravstveni sistem nije direktno pogođen američkim sankcijama, Teheran ima poteškoće pri uvozu medicinske opreme i druge robe, jer trgovinski lanci izbjegavaju saradnju.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa