MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Iran pogubio prvog demonstranta koji je osuđen zbog učešća u nacionalnim protestima

Iran je jutros pogubio zatvorenika osuđenog za zločin koji je navodno počinio tokom tekućih protesta koji se održavaju širom zemlje. Ovo je prva takva smrtna kazna koju je Teheran izveo, a aktivisti su u strahu da bi još desetine drugih moglo biti ubijeno.

Novinska agencija Mizan, kojom kako navode svjetski mediji, upravlja pravosuđe Irana, izvijestila je o pogubljenju Mohsena Shekarija. Prema njihovim navodima, Shekari je na protestima “prijetio građanima hladnim oružjem i ranio zaštitara tokom protesta u ulici Settar Khan”.

Pogubljenik je uhapšen 25. septembra, a osuđen je 20. novembra pod optužbom za “moharebeh” što na persijskom znači “vođenje rata protiv Boga”. Ta optužba je podizana protiv mnogih još od 1979. godine i za nju se kažnjava smrtnom kaznom. Shekari je osuđen na Revolucionarnom sudu u Teheranu, koji obično održava suđenja iza zatvorenih vrata i kritiziran je zbog toga što nisu dozvolili onima kojima se sudi da sami biraju svoje advokate, čak im nije dozvoljeno ni da vide dokaze protiv njih.

Aktivisti upozoravaju da bi i drugi uskoro mogli biti ubijeni, jer je najmanje desetak ljudi do sada osuđeno na smrtnu kaznu zbog učešća u demonstracijama.

“Pogubljenje #MohsenShekarija mora izazvati snažne reakcije, inače ćemo se suočavati sa svakodnevnim pogubljenjima demonstranata”, napisao je Mahmood Amiry-Moghaddam, direktor aktivističke grupe Iran Human Rights sa sjedištem u Oslu.

“Ova egzekucija mora imati brze praktične posljedice na međunarodnom planu”, dodao je on.

U Iranu su posljednjih mjeseci aktivni protesti širom zemlje nakon smrti 22-godišnje djevojke Mahse Amini u pritvoru iranske policije za moral. Protesti su počeli bunt protiv iranske moralne policije, a proširili su se u jedan od najozbiljnijih izazova iranskoj teokratiji od njene Islamske revolucije 1979. godine.

Prema podacima grupa za ljudska prava uhapšeno je hiljade ljudi, a iransko Ministarstvo unutrašnjih poslova je priznalo da je u protestima umrlo više od 200 ljudi.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo