MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Iran pokrenuo opsežnu zračnu vježbu

Iranska vojska je pokrenula opsežnu zračnu vježbu tokom koje će biti simuliran zračni prostor Perzijskog zaljeva i Hormuškog moreuza.

Iranski državni mediji javili su kako će vježba biti provedena na površini od 416.000 kvadratnih kilometara na području Semnana, a cilj je testirati sposobnosti vojske u odbrani zračnog prostora države od prijetnji potencijalnih neprijatelja.

Komandant Zračnih snaga Irana Alireza Sabahifard pojasnio je kako će tokom vježbe nazvane ”Zaštitnici neba Velayeta-98” testirati sposobnosti vojske i kada je riječ o najtežim uslovima.
”U vježbu će biti uključena sva oprema i sistemi koje koristimo za detekciju i borbu na području Perzijskog zaljeva i Hormuškog moreuza. U prvoj fazi vježbe će biti detektovani simulirani neprijateljski ciljevi, a u drugoj fazi će biti gađane prijetnje“, rekao je Sabahifard.

Prema njegovim riječima, tokom vježbe će biti testirani domaći odbrambeni sistemi, bespilotne letjelice i različiti tipovi projektila.
Vježba je organizirana u periodu kada su napeti odnosi između Teherana i Washingtona kao i nakon što su SAD u Perzijski zaljev poslale nosač aviona.

Naime, američki mediji su javili kako je USS Abraham Lincoln prije dva dana, na naredbu Bijele kuće, krenuo prema Perzijskom zaljevu.

Iran je u junu oborio američku bespilotnu letjelicu RQ-4 Global Hawk, uz obrazloženje da je narušila zračni prostor iznad Hormuškog moreuza.

federalna.ba/AA/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa