MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Iranske diplomate spaljuju dokumente u ambasadi u Tirani prije napuštanja zemlje

Iranske diplomate su rano jutros u četvrtak spaljivale dokumente u ambasadi u Tirani, nekoliko sati prije nego što trebaju da napuste zemlju nakon što je Albanija proglasila prekid diplomatskih odnosa sa Iranom zbog cyber napada.

U rijetkom video obraćanju u srijedu, albanski premijer Edi Rama rekao je da je naredio iranskim diplomatima i osoblju da zatvore ambasadu i napuste zemlju u roku od 24 sata.

Rama je rekao da je julski kibernetički napad “prijetio paraliziranjem javnih usluga, brisanjem digitalnih sustava i hakiranjem državnih zapisa, krađom vladine intranet elektronske komunikacije i izazivanjem haosa i nesigurnosti u zemlji”.

Reutersov svjedok vidio je čovjeka iz unutrašnjosti ambasade kako baca papire u zahrđalu bačvu, a plamen je obasjavao zidove trospratne zgrade ambasade.

Washington, najbliži saveznik Albanije, također je okrivio Iran za napad i obećao da će “poduzeti daljnje korake kako bi se Iran držao odgovornim za radnje koje prijete sigurnosti američkog saveznika”.

Teheran je oštro osudio odluku Tirane da prekine svoje diplomatske veze nazivajući “neutemeljenim tvrdnjama” razloge Albanije za taj potez.

Albanija i Iran imaju napete odnose od 2014. gdoine, kada je Albanija prihvatila oko 3.000 pripadnika prognane opozicijske skupine Narodna mudžahedinska organizacija Irana, također poznate pod svojim farsi imenom Mujahideen-e-Khalq, koji su se nastanili u kampu u blizini Drača.

Nekoliko dana nakon kibernetičkog napada mediji u Tirani izvijestili su da su hakeri objavili lične podatke članova opozicije koji su bili spremljeni u albanskim državnim računarima, poput ličnih, socijalnih i matičnih brojeva, imena i fotografija.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo