MARKETING

Irfan Peljto dobio najveće priznanje u karijeri, sudi meč Lige prvaka

Najbolji bh. nogometni sudija Irfan Peljto (37) sudit će meč 5. kola Lige prvaka između Bešiktaša i Ajaxa, čime će ući u historiju bh. nogometa kao prvi arbitar iz našeg šampionata koji će dijeliti pravdu u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju.

Utakmica je na programu u srijedu u 18:45 sati na Vodafone Areni u Istanbulu, a Peljti će asistirati Senad Ibrišimbegović i Davor Beljo. Četvrti sudija je Miloš Gigović – svi iz BiH.

Peljto je godinama neprikosnoven kao najbolji sudija u BiH, a u prethodnim sezonama imao je čast da dijeli pravdu u mečevima Evropske lige, kao i na Evropskom prvenstvu za nogometaše do 21 godine.

Sve to mu je bilo odskočna daska za suđenje na najjačim evropskim i svjetskim takmičenjima u budućnosti te je zasluženo dobio najveće priznanje u dosadašnjoj karijeri, priliku da sudi meč Lige prvaka.

Peljtina sudijska priča počinje 2008. godine kada se prestao baviti aktivnim igranjem nogometa, a 2012. godine prošao je kroz program Nogometnog saveza BiH za mlade i talentovane sudije i nedugo poslije toga počeo suditi Premijer ligu BiH.

Zanimljivo, njegov prvi premijerligaški meč između Zrinjskog i Rudara iz Prijedora je prekinut zbog nevremena u Mostaru, što mu je teško palo kao mladom sudiji koji je želio na terenu pokazati šta zna.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo