Ispijanje samo jedne šoljice čaja dnevno može smanjiti rizik od raka i demencije

Ispijanje samo jedne šolje čaja dnevno moglo bi smanjiti rizik od demencije i raka, tvrde stručnjaci.

Prema istraživanju, 40 do 50 posto slučajeva demencije može se spriječiti promjenom životnog stila, a ispijanje više čaja može biti jednostavan prvi korak.

Stručnjak za nutricionizam, profesor Jonathan Hodgson sa Univerziteta Edith Cowan u Australiji, objasnio je da “postoji sve više dokaza da samo jedna do dvije šolje čaja dnevno mogu značajno smanjiti rizik od demencije i potencijalno Alzheimerove bolesti.”

Konkretno, podaci iz dugoročnih prospektivnih kohortnih studija su otkrili da je smanjeni rizik od demencije povezan s konzumacijom 1 do 6 šoljica čaja dnevno uz umereni unos flavonoida u čaju koji također može biti ključan.

Razne studije su također sugerirale da je konzumacija čaja u pozitivnoj korelaciji sa smanjenim rizikom od nekih karcinoma – uključujući rak žučnih puteva, dojke, endometrija, jetre i oralne karcinome.

Flavonoidi — koji imaju antikancerogena svojstva — mogu djelovati preko mješavine antioksidativnih, anti-angiogeneznih i protuupalnih mehanizama, kao i da služe za modificiranje profila crijevne mikrobiote.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo