MARKETING

Ispred OHR-a protest zbog najavljenih izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH

Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) u Sarajevu, večeras u 19 sati bit će održani mirni protesti građana povodom najavljene odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH.

Dervo Sejdić, apelant pred Sudom za ljudska prava, pozvao je građane na proteste, kao reakciju na neslaganje s planiranim izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Pozivu su se pridružile i pojedine političke stranke – Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Demokratska fronta (DF), Pokret demokratske akcije (PDA) i Naša stranka.

“Demokratska fronta pridružuje se pozivima Derve Sejdića i SDP-a građanima i također poziva na mirne proteste povodom namjere visokog predstavnika u BiH da nametne diskriminirajuće, anticivilizacijske i rasističke izmjene Izbornog zakona BiH”, kaže se u saopćenju Demokratske fronte (DF).

Iz DF-a su istaknuli kako je građansko i nadstranačko izražavanje nezadovoljstva “jedini preostali način demokratske borbe protiv rješenja koja produbljuju etničke podjele i vode ka podjeli države Bosne i Hercegovine”.

Pozvali su sve građane Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu da se u 19 sati u što većem broju okupe ispred OHR-a i tako pošalju “jasnu poruku da su rješenja utemeljena na etničkoj diskriminaciji, rješenja suprotna svim demokratskim i pravnim stadardima u potpnosti neprihvatljiva”.

“Nećemo dopustiti podjelu naše domovine, i za nju ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima. Borba za državu i dostojanstvo svih nas ne može i ne smije biti izgubljena”, ističe se u saopćenju.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt u utorak bi trebao saopćiti odluku u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo