MARKETING

Italija: Etna “porasla” nekoliko metara

Pojačana aktivnost vulkana Etne rezultirala je time da je vulkan “porastao” nekoliko metara, pa je danas visok 3.357 metara, objavio je italijanski Institut za vulkanologiju.

Podatak o nadmorskoj visini od 3.357 metara, s greškom od plus ili minus tri metra, dobijen je zahvaljujući satelitskim snimcima.

“Aktivnost Etne tokom ove godine rezultirala je nakupljanjem većih količina piroklastičnog materijala i slojeva lave na konusu jugoistočnog kratera, najmlađeg i najaktivnijeg od četiri kratera na vrhu Etne, što je dovelo do znatne transformacije obrisa vulkana”, navodi se u saopštenju Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

Zahvaljujući analizi satelitskih snimaka, naučnici INGV-a su zaključili da je jugoistočni krater sada pretekao svog “velikog brata” na sjeveroistoku, koji je posljednjih četrdesetak godina bio najviši vrh poznatog vulkana.

Vrh vulkana od 1980. nalazio se na sjeveroistočnom krateru, koji je nakon eruptivnih aktivnosti u septembru 1980. i februaru 1981. godine dosegao maksimalnu visinu od 3.350 metara.

Etna je tada izgubila nekoliko metara zbog klizišta na rubovima kratera te se 2018. godine “smanjila” na 3.326 metara.

S površinom od 1.250 kilometara kvadratnih, Etna je najviši aktivni vulkan u Evropi, a česte erupcije traju posljednjih 500.000 godina.

Etna od februara izbacuje pepeo i dim ugrožavajući okolna sila. Vlasti Sicilije procjenjuju da je oko 300.000 metričkih tona pepela do sada očišćeno.

Pepeo iz kratera oštećuje usjeve, prlja ulice i usporava posjetioce i turiste.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo