MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Italija poziva na istovremeno otvaranje svih granica u Evropi radi spašavanja turizma

Italija je pozvala sve zemlje Evropske unije da zajedno rade na reanimaciji turističke industrije, pogođene pandemijom koronavirusa, tako što će istovremeno otvoriti svoje granice.Italijanski ministar vanjskih poslova Luigi DI Maio u svom obraćanju putem Facebooka pozvao je na međusobnu saradnju evropskih zemalja, prenosi Russia Today.

“Moramo ponovo pokrenuti zemlju i osigurati sigurnost Italijana. Zbog toga Italija ima priliku na ljeto dočekati turiste iz drugih zemalja EU. Već radimo na sigurnom i konkretnom turističkom planu”, rekao je Di Maio.

Ranije tokom dana italijanski ministar vanjskih poslova razgovarao je sa svojim kolegama iz drugih zemalja EU putem video veze. Ovaj sastanak bio je fokusiran na oživljavanje turističkog sektora koji je teško pogođen pandemijom. Za Italiju je turizam posebno važan jer je jedan od temelja ekonomije ove mediteranske države.

“Dogovorili smo se da zajedno radimo na organizovanju turističke sezone. Neće biti turističkih koridora na osnovu bilateralnih sporazuma. To je neprihvatljivo i protiv evropskog duha”, kazao je Di Maio.

Njegova izjava prati i najave iz Rima koji želi omogućiti prekogranično kretanje turista bez čekanja na ostale članice EU-a. Prošle sedmice italijanski mediji objavili su da vlasti te zemlje promatraju potencijalne turističke ugovore sa Njemačkom, Rusijom i Kinom.

Italijanski premijer Giuseppe Conte najavio je da će Italija omogućiti ulazak evropskim turistima, uz ukidanje obaveznog karantina od 14 dana, počevši od 3. juna. Međutim, ova odluka naišla je na negodovanje francuskih zvaničnika.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa